search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:20
MENU CLOSE

Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

10.12.2019 07:27
Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι - Media

 

Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι ενέχει κίνδυνο για την υγεία σας, σύμφωνα με έρευνα του 2012, που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Mackintosh στην Σκωτία.

Στην έρευνα για το στέγνωμα ρούχων μέσα σε δωμάτια αποδείχτηκε ότι πολλά σπίτια είχαν πάρα πολλή υγρασία στους εσωτερικούς τους χώρους. Έως ένα τρίτο αυτής της υγρασίας αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να απλώνουν τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα τους για στέγνωμα μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά λόγω βροχής/παγωνιάς.

Οι ερευνητές προτρέπουν -μέσα από την έρευνά τους- τους κατασκευαστές σπιτιών να προβλέπουν ειδικούς χώρους στο σπίτι, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να απλώνουν τα ρούχα τους χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.

Η μελέτη του 2012 σε 100 σπίτια της Γλασκώβης έδειξε ότι το 87% των κατοίκων απλώνει τα ρούχα του για στέγνωμα στους εσωτερικούς χώρους, όταν κάνει κρύο.

Στέγνωμα ρούχων στο σπίτι: Τι συμβαίνει με τα ακάρεα σκόνης

Η επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται στον αέρα που αναπνέουν όταν το κάνουν αυτό. Διευκρίνισε ότι από ένα και μόνο “πλυντήριο” (μία δόση πλυσίματος δηλαδή) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού όταν τα ρούχα στεγνώνουν μέσα σε αυτό.

Συνολικά το 75% των σπιτιών είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Παρατηρήθηκε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του στεγνώματος των ρούχων και της εξάπλωσης της μούχλας σε πολλά σημεία του σπιτιού.

Στέγνωμα ρούχων στο σπίτι: Τι ρόλο παίζει η μούχλα

Ένα ιδιαίτερο είδος σπόρων μούχλας, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε στο 25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.

Οι ερευνητές θέλουν να δουν ειδικούς χώρους στεγνώματος να δημιουργούνται σε κάθε σπίτι. Αλλιώς, θα πρέπει τουλάχιστο το στέγνωμα να γίνεται σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό το παράθυρο προς τα έξω.

Η δρ Menon δήλωσε: “Οι χώροι αυτοί θα πρέπει κανονικά να έχουν ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό”.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30