25/11/2020 15:38:12

Βρήκε στην παραλία… «εμετό της φάλαινας» αξίας 600.000 ευρώ (Photos/Video)

Βρήκε στην παραλία… «εμετό της φάλαινας» αξίας 600.000 ευρώ (Photos/Video) - Media

 

Πρόκειται για μια κηρώδη μεγάλη μάζα η οποία βγαίνει από τις πεπτικές οδούς των φαλαινών και το ονομάζουν εμετό της φάλαινας ή αλλιώς ambergris. Συνήθως αυτό ξεβράζεται στις παραλίες και ύστερα από λίγες ώρες στερεοποιείται και μοιάζει με μεγάλη μάζα από κερί.

Όποιος το βρει έχει κάνει την τύχη του, αφού οι εταιρίες καλλυντικών επιδιώκουν να το αγοράσουν. Περιέχει ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία αρωμάτων και άλλων καλλυντικών.

Έναν τέτοιο «θησαυρό» βρήκε ένας άνδρας σε παραλία της Ταϊλάνδης. Μάλιστα περιμένει τους ειδικούς να αποφανθούν και εάν τελικά είναι «εμετός της φάλαινας» τότε μπορεί να τον πουλήσει ακόμη και για 600.000 ευρώ αφού η λίβρα πιάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Το Ambergris - ή «εμετός φάλαινας» - είναι προϊόν της φάλαινας και έχει μόνο αυτό ένα συστατικό την αμφρεϊνική.

Πιστεύεται ότι το Ambergris, το οποίο είναι ένα μείγμα χωνεμένων ραμφών από καλαμάρια, αμφρεϊνικής και επικοποπταντανόλης, δημιουργείται στα έντερα. Έπειτα αποβάλλεται - συνήθως ως κόπρανα αλλά και με έμετο - και επιπλέει στον ωκεανό.

Στην αρχή είναι ένα μαύρο κομμάτι με αρκετά δυσάρεστη οσμή. Καθώς στεγνώνει, η μυρωδιά γίνεται πιο ευχάριστη. Ο εμετός της φάλαινας είναι ιδιαίτερα περιζήτητος στη βιομηχανία καλλυντικών επειδή περιέχει το άοσμο αλκοόλ, το οποίο επιτρέπει στο άρωμα να διαρκεί περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.