search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:15
MENU CLOSE

Ιχθυοκαλλιέργειες: Έκλεισε ο χρηματιστηριακός κύκλος για έναν από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους

19.12.2019 12:06
Ιχθυοκαλλιέργειες: Έκλεισε ο χρηματιστηριακός κύκλος για έναν από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους - Media

 

Ένας κλάδος που παραδοσιακά θεωρείται από τους πλέον ισχυρούς στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, αυτός των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών ολοκληρώνει έναν πολυετή κύκλο καθώς δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του οι εταιρίες Νηρέας και Σελόντα βρίσκονται πολύ κοντά στην πώληση τους από τις τράπεζες στην Ανδρομέδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μετοχές των δύο leader εταιριών για τον κλάδο τους θα αποσυρθούν από το χρηματιστήριο εφόσον όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί το Deal.

Αν στις δύο αυτές εταιρίες προστεθούν οι αποχωρήσεις των Γαλαξίδι η οποία αποχώρησε παλαιότερα λόγω δημόσιας πρότασης και ακόμα πιο παλιά της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες λόγω οικονομικών προβλημάτων, ένας ακόμη καθαρά εξαγωγικός κλάδος θα απουσιάζει από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το τίμημα δείχνει, σύμφωνα με άρθρο του bankingnews.gr πως για τη Σελόντα η Ανδρομέδα κάνει μία υπέρβαση που λίγες φορές την έχουμε δει από επιχειρηματίες που εξαγοράζουν εταιρείες.

Ενώ η εισηγμένη αξίζει 0 (μηδέν) βάσει έκθεσης αποτίμησης και η τιμή είναι στα 0,051 ευρώ, η Ανδρομάδα δίνει 0,10 ευρώ ανά μετοχή που σημαίνει αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ περίπου.

Για την Νηρεύς που είχε κλείσιμο στις 17/12 0,22 ευρώ ή αποτίμηση 64,6 εκατ. ευρώ δίνει 0,23 ευρώ.

Στις 22/2/2018 επειδή ακούγονταν πολλά σενάρια για το ύψος της δημόσιας πρότασης και το ύψος της καθαρής θέσης του Νηρέα κυρίως, είχαμε γράψει ότι το ταμπλό δε δείχνει ότι οι επενδυτές παρασύρονται από τα θετικά δημοσιεύματα.

Άλλωστε και τα σενάρια για δημόσια πρόταση που ακούγονταν δε θα μπορούσαν να είχαν βάση αφού το διάστημα ήταν μεγάλο και η καθαρή θέση όπως και όλος ο ισολογισμός θα μπορούσαν να επηρεαστούν, όπως και έγινε με τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν λόγω Τουρκίας.

Τότε (22/2/18) η αποτίμηση της Νηρεύς ήταν στα 94 εκατ. ευρώ ή 0,32 ευρώ ανά μετοχή και της Σελόντα ήταν στα 0,22 ευρώ ανά μετοχή με αποτίμηση 55,7 εκατ. ευρώ.

Λίγους μήνες αργότερα (24/6/2018) και με δεδομένο πλέον το τίμημα είχαμε επανέλθει σημειώνοντας ουσιαστικά πως δεν θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στους ισολογισμούς από την πρόταση 

Στο διάστημα που μεσολάβησε δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ραγδαία επιδείνωση λόγω Τουρκίας.

Σήμερα οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις παραπάνω ημερομηνίες ακόμα και στη Σελόντα όπου δίνεται prelium σχεδόν 100%.

Αναφορικά με τις δημόσιες προτάσεις σημειώνεται πως ο προτείνων έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες αγοραπωλησίας με δώδεκα (12) Μετόχους για την απόκτηση επιπλέον 23.488.250 Μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9,58% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, με τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα.

Αυτό σημαίνει πως από το 20,38% που υπάρχει ελεύθερο κατέχει ήδη το 9,58% επομένως είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει η δημόσια πρόταση.

Αντιστοίχως στη Νηρεύς έχει υπογράψει συμφωνίες για το 12,27% του συνόλου των μετοχών και η δημόσια πρόταση αφορά το 25,66% του συνόλου των μετοχών.

Άρα και εδώ η δημόσια πρόταση είναι πολύ κοντά στο να στεφθεί με επιτυχία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:14