search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Σε νέα υψηλά 58 μηνών το ελληνικό χρηματιστήριο

23.12.2019 17:06
Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο - Media

 

Παρά τα μικτά πρόσημα και την επιφυλακτική εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών και τον σαφώς χαμηλότερο τζίρο, οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. εκμεταλλεύτηκαν την απουσία των πωλητών και όχι μόνο κάλυψαν τις απώλειες της Παρασκευής, αλλά έστειλαν τον γενικό δείκτη σε νέα υψηλά 58 μηνών, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση υποχωρώντας μέχρι τις 892,01 μονάδες (-0,01%), η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στο υψηλό ημέρας των 912,52 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 2,29%.

Σαφώς κατεβασμένος ο τζίρος, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, περιορίστηκε στα 68 εκατ., από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Παρά το διστακτικό ξεκίνημα, σταδιακά αύξησαν κινητικότητα οι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο, σαφώς καλύτερη η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σημειώθηκαν και ευδιάκριτες προσπάθειες καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +1,97%, Εθνική +2,13%, Eurobank +1,31%, Πειραιώς +3,52%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ μέσα από την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής παρατηρεί ότι, στην πλειονότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιλέγεται από τις τράπεζες η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής. Ανησυχητικά, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές, νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, η ΤτΕ διαπιστώνει έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και ζητά από τις τράπεζες η παροχή δανείων να γενικευθεί για όλες τις επιχειρήσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή (-0,39%) και Fourli (-0,86%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+2,80%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,34%), Aegean Airlines (+2,94%), 3E (+2,06%), Ελλάκτωρα (+2,45%), Ελ. Πετρέλαια (+3,10%), ΟΠΑΠ (+3,62%), ΟΤΕ (+3,49%), Motor Oil (+2,27%) και Jumbo (+3,20%).

Αξίζει υποσημείωσης η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου της Lamda Development, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη 1,76%, αν και σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 97.014.940 νέες μετοχές της Lamda που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 176.736.715.

Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα “BB”, από “B+” προηγουμένως, προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος R&I, θέτοντας παράλληλα το outlook σε “σταθερό”.

Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, “παρά το υψηλό χρέος, η βιωσιμότητα έχει βελτιωθεί, ενώ η εκλογή της νέας κυβέρνησης δίνει σταθερότητα και σε πολιτικό επίπεδο. Η οικονομία θα τονωθεί αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει πρόοδο στην μείωση του φορολογικού βάρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και στις ιδιωτικοποιήσεις”.

Γυρίζοντας στη συνεδρίαση και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που σήμερα επεδίωξαν και πέτυχαν καλύτερες αποτιμήσεις και μεταξύ αυτών και οι Mediterra (+11,61%), Audiovisual (+9,57%), Optronics (+7,39%), Lavipharm (+6,60%), Λανακάμ (+7%), Πλαστικά Κρήτης (+6,38%), Quest Holdings (+6,17%), Intralot (+5,84%), Τεχνική Ολυμπιακή (+5,65%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+5,11%), Profile (+4,83%), Μαθιός (+4,48%), Παπουτσάνης (+4,44%) και ΕΚΤΕΡ (+4,39%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:10