search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:52
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Δύο πρόεδροι της χώρας και δύο… πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης

06.01.2020 08:49
Βενεζουέλα: Δύο πρόεδροι της χώρας και δύο... πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης - Media

 

Ανάφλεξη της έντασης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα, μετά τα όσα έλαβαν χώρα στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, κατήγγειλε ότι η αστυνομία τον εμπόδισε να εισέλθει στο κτίριο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα ένας βουλευτής της κυβέρνησης – ονόματι Λουίς Παρά – να ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος του σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκουάιδο έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί εκ νέου πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια άτυπης ορκωμοσίας, η οποία διενεργήθηκε στα γραφεία αντικυβερνητικής εφημερίδας.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και του λαού της Βενεζουέλας ότι θα σέβομαι το Σύνταγμα ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικός πρόεδρος» δήλωσε, χαρακτηριστικά, λίγο μετά την άτυπη ορκωμοσία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, το Καράκας – πέραν των δύο προέδρων της Δημοκρατίας (Μαδούρο – Γκουάιδο) διαθέτει πλέον και δύο προέδρους του Κοινοβουλίου (Παρά – Γκουάιδο), γεγονός το οποίο περιπλέκει περαιτέρω το πολιτικό αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έσπευσε να συνεχάρη τον Γκουάιδο για την «επανεκλογή του», ενώ καταδίκασε «τις ατελέσφορες προσπάθειες» του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, «να αρνηθεί τη βούληση της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης».

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο αναγνώρισε τον Λουίς Παρά ως νόμιμο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκδίωξη του Γκουάιδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα τελεί υπό κοινωνική και πολιτική κρίση από τις αρχές του 2019, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, ανακηρύχθηκε μονομερώς ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ωστόσο, παρά τη επίσημη αναγνώριση του Γκουάιδο από περίπου 50 χώρες, ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του εθνικού στρατού.

naftemporiki.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:52