31/05/2020 04:55:18

Το Ιράν έχει το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή - Αυτοί είναι οι πιθανότεροι στόχοι (Photos)

Το Ιράν έχει το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή - Αυτοί είναι οι πιθανότεροι στόχοι (Photos) - Media

 

Με μελανά χρώματα περιγράφουν αναλυτές την εικόνα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή που όλοι περιμένουν την απάντηση του Ιράν, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί.

Με τους συμμάχους των ΗΠΑ να διαχωρίζουν δημοσίως τη θέση τους φοβούμενοι και αυτοί αντίποινα, η ανησυχία για κλιμάκωση και πιθανό πυρηνικό όλεθρο έχει φτάσει στο αποκορύφωμα.

Ακόμη και οι πιο αφωσιομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, καθώς το Ιράν είναι στη γειτονιά τους και οι ΗΠΑ στην ...άλλη άκρη του κόσμου.

 

Οι πιθανοί στόχοι που θα πλήξει το Ιράν

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανού, πρώην αξιωματικού πληροφοριών στο Russia Today, το Ιράν σε μια ενδεχομένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ, έχει το πάνω χέρι λόγω της εγγύτητας στο πεδίο της μάχης.

Όπως αναφέρει, τα αντίποινα δεν θα πραγματοποιηθούν δια αντιπροσώπου, (π.χ. κάποια ομάδα ανταρτών), αλλά από τις δυνάμεις του Ιράν, και θα είναι στρατιωτικής φύσης και όχι ανορθοδόξου πολέμου.

Επιθέσεις στην παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και σε πλοία στα στενά του Ορμούζ αποκλείονται, όπως και επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενέργειες στο Ιράκ αποκλείονται και αυτές όσο ισχύει αμερικανοιρακινή συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατό στο έδαφός του.

Οι τρεις κυριότεροι στόχοι που απομένουν και διατηρούν στρατηγική σημασία είναι οι εξής: Η χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ, το αρχηγείο του 5ου στόλου στο Μπαχρέιν και η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.

Από αυτούς, μόνο ένας στόχος, η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, έχει άμεση σχέση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, καθώς από εκεί απογειώθηκαν τα drones που σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό. Επίσης εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις διοίκησης και επικοινωνιών και εκεί σταθμεύει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη περιοχή,

Η βάση βρίσκεται ενός της εμβέλειας των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και των ιρανικών drones, τα οποία σε ενδεχόμενη επίθεση θα εξαπολυθούν μαζικά για να καταβάλουν την αεράμυνα της περιοχής.

Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών.

H αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ

Η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Η αμερικανική ανταπάντηση και το σενάριο των πυρηνικών

Το χειρότερο σενάριο που φοβούνται οι αναλυτές, είναι το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα, όπως αυτά που περιγράφησαν, ο Τραμπ να διατάξει νέα χτυπήματα και ανταπαντώντας το Ιράν να εξαπολύσει όλη του τη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, χτυπώντας τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ), προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και τον στρατό τους, πλήττοντας παράλληλα διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα είναι παντελώς ανήμπορες να το αποτρέψουν.

Η απάντηση των Αμερικανών θα μπορούσε να έρθει με τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου κατά της βάσης Fordow, στην οποία οι Ιρανοί εμπλουτίζουν ουράνιο.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται λιγότερο από ένα χρόνο για να παράξουν αρκετό σχάσιμο υλικό για μία και μοναδική ατομική βόμβα.

Παρά το γεγονός ότι τα τακτικά πυρηνικά είναι λιγότερο καταστρεπτικά από τα στρατηγικά, η ισχύς του είναι πολλαπλάσια από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.