search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:24
MENU CLOSE

«Αυξημένο Ακατάσχετο Όριο»: Ποιους αφορά, πότε μπαίνει σε εφαρμογή

11.01.2020 15:42
«Αυξημένο Ακατάσχετο Όριο»: Ποιους αφορά, πότε μπαίνει σε εφαρμογή - Media

 

Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, που αφορά οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους.

Βασική προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν καταβάλει δύο δόσεις της ρύθμισης.

Παράλληλα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Η λειτουργία του

Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και τώρα για τα φυσικά πρόσωπα ιδιαίτερα θα πρέπει να δηλωθεί ένας και μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός.

Ο προοδευτικός λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:

-Εάν ο φορολογούμενος εμφανίζεται εντάξει στις υποχρεώσεις του, τότε έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου του.

-Το όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

-Εάν ο οφειλέτης παραμένει συνεπής τότε προοδευτικά θα αυξάνεται ο συντελεστής

-Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:23