search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:46
MENU CLOSE

Αναταραχή στο Ιράν μετά την παραδοχή για την κατάρριψη του Boeing: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις

12.01.2020 06:52
Αναταραχή στο Ιράν μετά την παραδοχή για την κατάρριψη του Boeing: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις - Media

 

Πολυάριθμοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών έπειτα από την παραδοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος από λάθος και αφού επί σειρά ημερών το διέψευδαν, προκύπτει από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αναρτήσεις στο Twitter δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθούν από το Reuters. Αλλά τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση του στρατού για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους την Τετάρτη και τη συγγνώμη που ζήτησε.

“Ψεύδονται όταν λένε ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς”, φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν δρόμο κοντά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Σάββατο την Τεχεράνη κατά «μιας νέας σφαγής ειρηνικών διαδηλωτών», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στο Ιράν τον Νοέμβριο, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ φοιτητές στη μνήμη των θυμάτων του ουκρανικού Boeing, το οποίο ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος.

Η αστυνομία του Ιράν διέλυσε το πλήθος των φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να τιμήσει τη μνήμη των 176 επιβαινόντων –κυρίως Ιρανών και Καναδών– στο ουκρανικό αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

Η Τεχεράνη παραδέχθηκε χθες Σάββατο το πρωί ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing.

Η συγκέντρωση των φοιτητών μετατράπηκε σε οργισμένη διαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το πλήθος κατήγγειλε «τους ψεύτες» και ζήτησε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και όσοι, σύμφωνα με αυτό, προσπάθησαν να συγκαλύψουν την αλήθεια.

Παραίτηση Χαμενεΐ ζητά η αντιπολίτευση

Ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Πράσινου Κινήματος, ο Μεχντί Καρουμπί, κάλεσε τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ανώτατη αρχή στην Ισλαμική Δημοκρατία, να παραιτηθεί λόγω της διαχείρισης του θέματος με την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε διαδικτυακά ο Καρουμπί ερωτά πότε ενημερώθηκε ο Χαμενεΐ για την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη την Τετάρτη, και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς λόγους της συντριβής του αεροσκάφους.

«Ο κόσμος παρακολουθεί»

Ο Τραμπ ανήρτησε στο Twitter, στα αγγλικά και τα φαρσί, ότι «είμαι στο πλευρό» του ιρανικού λαού. «Παρακολουθούμε στενά τις διαδηλώσεις σας και η γενναιότητάς σας μας εμπνέει», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μία σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών, ούτε διακοπή του Ίντερνετ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο στο Ιράν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», τόνισε.

Στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, που ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξάλλου η πρόσβαση στο Ίντερνετ είχε διακοπεί επανειλημμένα, κυρίως μετά τις εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων, ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις.

Παράλληλα χθες Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν διέπραξε «ένα φρικτό λάθος» καταρρίπτοντας το Boeing 737.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ το Ιράν να εγκαταλείψει τις απερίσκεπτες φιλοδοξίες του και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κανονική χώρα», πρόσθεσε.

Ένταση με τη Βρετανία

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καταγγέλλοντας «μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τώρα», εκτίμησε ο Ράαμπ. «Μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς ένα καθεστώς παρία, με όλη την πολιτική και οικονομική απομόνωση που αυτό συνεπάγεται, ή να κάνει βήματα για να αποκλιμακώσει την ένταση και να δεσμευθεί σε μία διπλωματική οδό προς τα εμπρός», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρεσβευτής Ρομπ Μακέιρ συνελήφθη επειδή «υποκίνησε» τους διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη αυτή.

«Παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιένης, την οποία το καθεστώς έχει καταπατήσει με κατάφωρο τρόπο επανειλημμένα. Ζητάμε από το καθεστώς να ζητήσει επισήμως συγγνώμη στη Βρετανία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των διπλωματών», έγραψε στο Twitter Μόργκαν Όρταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουκρανία: Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των νεκρών

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέκσι Χοντσάρουκ δήλωσε το Σάββατο πως η Ουκρανία θα καταβάλει 200.000 γρίβνα (8.350 δολάρια ΗΠΑ) σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον δικό της από τη συντριβή αεροπλάνου αυτή την εβδομάδα στο Ιράν.

Είπε πως η Ukraine International Airlines θα καταβάλει χρήματα στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που σκοτώθηκαν. Εκπρόσωπος της εταιρίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Ο Χοντσάρουκ είπε επίσης πως Ουκρανοί διπλωμάτες εργάζονται για το πώς θα ληφθεί αποζημίωση από τις ιρανικές αρχές.

Το Ιράν δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο πως κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:46