search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:07
MENU CLOSE

Η Τουρκία θέτει θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων (Video)

24.01.2020 08:36
Η Τουρκία θέτει θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων (Video) - Media

 

Συνεχίζει να τραβά το σκοινί η Τουρκία με τον υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζίγες να αναρτά στο twitter κείμενο με τις πέντε αξιώσεις που έχει το υπουργείο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο κι όχι μόνο.

Οι Τούρκοι που έχουν ως πάγια τακτική να αμφισβητούν ακόμα και τα… ψάρια του Αιγαίου, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, θέτουν (ξανά) θέμα για τα νησιά και κυρίως τα μικρότερα και τις βραχονησίδες, προεξαρχόντων των Ιμίων, την υφαλοκρηπίδα, την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο καθώς και τα 10 μίλια του εναέριου χώρου.

Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

  • Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα,
  • Αποστρατικοποίηση των νησιών,
  • Εναέριος χώρος,
  • Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων,
  • Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν.

 

Όπως αναφέρει το κείμενο, που υπάρχει αναρτημένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «τα προβλήματα στο Αιγαίο» παρατίθενται τα εξής τουρκικά αιτήματα.

1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.

2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.

3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.

4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).

Το tweet του Τούρκου αξιωματούχου

Σύμφωνα με το έγγραφο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, έχοντας πέντε αξιώσεις. Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:04