search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:36
MENU CLOSE

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, ανοδική αντίδραση και στο Χ.Α.

24.01.2020 11:32
Κορωνοϊός-Χρηματιστήριο Αθηνών: Μέλος της διοίκησης βρέθηκε «θετικό» αλλά δεν... κλείνει - Media

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι “δεν συντρέχει ακόμη λόγος να κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό στην Κίνα” και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Έτσι, “το AEΠ της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1%, ή 1,2% το 2020”, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης τις οποίες έχει δει η “Handelsblatt”. Η πρόβλεψη είναι 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή του φθινοπώρου, όταν η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 1%. Για το 2021, το Βερολίνο προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5%.

“Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το ‘Brexit’ την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο Twitter.

Αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς. Η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα μεταποίησης βρέθηκε για 12ο μήνα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες. Έφτασε στις 47,8 μονάδες, βελτιωμένος από τις 46,3 του Δεκεμβρίου και υψηλότερα από τις προσδοκίες για 46,8.

Αποδυναμώνεται ο κλάδος των υπηρεσιών, με τον δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί στις 52,2 μονάδες, από 52,8, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιχειρεί ανοδική αντίδραση, δοκιμάζοντας τιμές υψηλότερα των 945 μονάδων, όμως ο τζίρος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 947,26 μονάδες (+0,86%), για να υποχωρήσει ελαφρώς στην συνέχεια, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 23 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες μεταβολές σημειώνουν οι Aegean Airlines (+1,12%), Viohalco (+1,16%), 3E (+1,41%), Lamda Development (+1,20%), Ελλάκτωρ (+1,15%), Ελ. Πετρέλαια (+1,44%) και Σαράντης (+1,33%).

Από τους τίτλους που υποχωρούν, δεν υπάρχει μετοχή που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (-0,05%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,22 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,209 ανά μετοχή).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και εν όψει της βραδινής “ετυμηγορίας” από την Fitch, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 950 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27