search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:09
MENU CLOSE

Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη

24.01.2020 14:41
5014102_0.jpg

 

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτήν του την επιλογή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», προειδοποίησε.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι τα λέει αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. «Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μία δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται την κρίση του λαού, καθώς τα διλήμματα με τις δύο όψεις της συντήρησης τελείωσαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, «ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μία τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η ΝΔ φέρνει αυτήν την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων, και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος. Σε αυτήν την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές. Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις», τόνισε.

Επίσης, παρατήρησε ότι ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, όσο και αν προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική για το κλιμακωτό bonus. «Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δύο προτάσεις. Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα. Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε, σε υψηλούς τόνους, στα εθνικά θέματα επικρίνοντας την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί. Όπως είπε, «ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός, ούτε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Αυτό κάνατε με το Βερολίνο. Έχουμε σίγουρα με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν φθάνει. Καλά τα ευχολόγια του κ. Πομπέο, αλλά εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Επιβάλλεται να κινηθεί η κυβέρνηση αποτελεσματικά, να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Οφείλετε, όμως, να ξεκαθαρίσετε προς όλους ότι: “Πολιτική λύση για τη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα”. Να γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη, ότι αν η Τουρκία απλώσει δάχτυλο θα της κοπεί το χέρι. Μην περιμένετε να μας καλέσετε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε κρίση, κατόπιν εορτής. Τώρα είναι η ώρα για εθνική γραμμή και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα. «Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που παρέδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν και μας εκβιάζει. Δεν πάει άλλο. Αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε αποφάσεις, να το κάνουμε. Πάρτε άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτο από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα η χώρα μας να μην έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πάλι ο ελληνικός λαός πληρώνει», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30