search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:28
MENU CLOSE

Τσίπρας στον Χατζηνικολάου: Η πιο κρίσιμη απόφασή μου ήταν πως δεν θα πάω σε μετωπική ρήξη με τέτοιο ποσοστό στο δημοψήφισμα

27.01.2020 22:00
Τσίπρας στον Χατζηνικολάου: Η πιο κρίσιμη απόφασή μου ήταν πως δεν θα πάω σε μετωπική ρήξη με τέτοιο ποσοστό στο δημοψήφισμα - Media

Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, τις καταλήψεις όταν ήταν μαθητής, το ενδιαφέρον του για την πολιτική ως έφηβος, τη γνωριμία του με την Μπέτυ Μπαζιάνα αλλά και τις σημαντικές αποφάσεις στη θητεία του ως πρωθυπουργός: «Μέσα σε 4,5 χρόνια έζησα όσες κρίσεις έζησαν πρωθυπουργοί σε δεκαετή θητεία». 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:

  • Αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια τόνισε: «Από πάρα πολύ μικρός ξεκοκκάλιζα την εφημερίδα που έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι. Διάβαζε Τα Νέα και αργότερα και την Ελευθεροτυπία. Ήταν μια δημοκρατική οικογένεια».
  • «Ο πατέρας μου μετά την μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Τα αδέλφια μου, όμως, στο τέλος της δεκαετίας του ’70 οργανώθηκαν στην Αριστερά και, μάλιστα, στην ΚΝΕ».
  • «Είχα μια τάση να ασχολούμαι με τα κοινά, όχι με την στενή έννοια της πολιτικής. Κάποια στιγμή, έγινα πρόεδρος του 15μελους στο γυμνάσιο, ήταν οι μεγάλες καταλήψεις επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση. Οργανώθηκα σε ηλικία 14 ετών, όταν πήγα να συμπαρασταθώ στις καταλήψεις του λυκείου που ήταν δίπλα, στους Αμπελόκηπους. Με “τσίμπησαν” κάτι Κνίτες εκεί. Και θυμάμαι τις μεγάλες διαμάχες στο σπίτι όταν τσακωνόμασταν για την παραπομπή του Παπανδρέου το 1988-89». 
  • «Η γενιά του Πολυτεχνείου έγινε η γενιά που μας καθόρισε, αργότερα οι μαζικές κινητοποιήσεις τη δεκαετία του ’80 καθόρισαν επίσης μια γενιά, τη δική μου τη γενιά την καθόρισαν οι καταλήψεις». 
  • «Η κατάληψη είναι ένα μέσο πάλης κι αγώνα, όχι το πρώτο που θα πρέπει να επιλέγει κανείς. Σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ο σκοπός, η διαδικασία». 
  • Για τη Μπέτυ Μπαζιάνα: «Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση πέρα από την αγάπη. Κι ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Είναι δυνατός άνθρωπος και σκληρός ώρες – ώρες. Συζητάμε πολύ. Είναι άνθρωπος που δεν θέλει να μου επιβληθεί, αλλά είναι πολύ αυστηρός κριτής».
  • Για τη σχέση του με την εκκλησία: «Η ορθοδοξία πράγματι είναι ένα στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας που παίζει μεγάλο ρόλο. Ο χριστιανισμός μας έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη σοσιαλιστική αντίληψη που βασίζεται στη δικαιοσύνη και στην αγάπη για τον άνθρωπο. Εκτιμώ τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η σχέση μας βασίζεται στην ειλικρίνεια».

Για δημοψήφισμα και Βαρουφάκη 

  • Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, μια αφόρητη πίεση που ξεκίνησε από τις 25 του Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η διαδρομή. Το γεγονός ότι καταφέραμε και φτάσαμε ως εκεί είναι ότι αποφάσισα να εξωτερικεύσω όλες τις πιέσεις».
  • «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διέπραξαν το πολιτικό λάθος να μας βάλουν στη γωνία χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Η μόνη δυνατότητα ήταν το δημοψήφισμα». 
  • «Η Μέρκελ με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε πει να αλλάξω τον Βαρουφάκη γιατί θα πάμε στα βράχια. Της είχα πει ότι δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να αλλάξεις κι εσύ τον Σόιμπλε, διότι ήταν ένας από αυτούς που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Ελλάδας. Όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο ο χαρακτήρας του Βαρουφάκη δημιουργούσε εντάσεις».
  • Για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του: «Δεν μπορεί να κρίνει κανείς με ευκολία τα λάθη που κάνει μια κυβέρνηση σε συνθήκες τρομακτικής πίεσης, όπως η δική μου. Μέσα σε 4,5 χρόνια έζησα όσες κρίσεις έζησαν πρωθυπουργοί σε δεκαετή θητεία. Όταν σου χτυπάει την πόρτα η Ιστορία δεν την ρωτάς και δεν σε ρωτάει αν είσαι έτοιμος. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω την ευθύνη. Οι ίδιες οι συνθήκες ξεπερνάγανε την όποια προετοιμασία είχαμε κάνει. Οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες. Δεν συμφωνώ ότι θα είχα το ηθικό δικαίωμα σε έναν λαό που περίμενε από εμάς να δώσουμε τη μάχη, να του πούμε ότι δεν προσπαθούμε γιατί δεν αισθανόμαστε έτοιμοι».
  • «Κατά την άποψή μου το δημοψήφισμα στο τέλος της ημέρας κι όχι μόνο επειδή λειτούργησε εκτονωτικά, ήταν η πιο κρίσιμη απόφαση. Όχι αυτό καθαυτό το δημοψήφισμα, αλλά με αυτό το ποσοστό του δημοψηφίσματος να μην πάω σε μετωπική ρήξη. Διότι για να κερδίσω το δημοψήφισμα είχα υποσχεθεί τη μη ρήξη και ότι θα πάω σε συμφωνία. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ ούτε στόχος, ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική. Ήταν πολύ δύσκολες στιγμές και αποφάσεις. Πάντοτε τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μόνος του. Με το μαξιλάρι του».

Για τα εθνικά θέματα

  • Για τα εθνικά θέματα και τις ΗΠΑ: «Οι σύμμαχοι είναι εδώ για να σε στηρίζουν σε μια δύσκολη στιγμή. Και η εξωτερική πολιτική είναι ζήτημα συμφερόντων. Κάτι δίνεις, κάτι προσδοκάς να πάρεις. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους μας να μην μας θεωρούν δεδομένους».
  • Για το μεταναστευτικό: «Αν μη τι άλλο όταν παραδίδαμε την κυβέρνηση είχαμε μια δύσκολη κατάσταση στα νησιά μας. Η Μόρια, όμως, είχε 5.000 ανθρώπους, όχι 25.000 όπως σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση διέλυσε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν υπάρχει σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αντίστοιχο υπουργείο. Και καταλήξανε στο τέλος να συνειδητοποιήσουν πως αδίκως καθυστερήσανε έξι μήνες κι εφαρμόζουν έναν σχεδιασμό που εμείς είχαμε καταρτίσει».
  • Για τη συναίνεση: «Η συναίνεση είναι βαριά κουβέντα. Εγώ θα έλεγα συνεννόηση τουλάχιστον. Ναι, είναι απαραίτητο να υπάρχει. Όπως είδατε η στάση που έχω κρατήσει εγώ και το κόμμα μου ως αντιπολίτευση είναι η μέρα με τη νύχτα με τη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα αυτά. Θυμίζω τι έλεγε στο θέμα των Πρεσπών ή το μεταναστευτικό».
  • «Να δίνουμε συναίνεση εκεί που υπάρχει ένα πεδίο, όπως κι έχουμε κάνει, αλλά όχι κι εκεί που δεν υπάρχει, στα φάουλ. Να δώσω συναίνεση στην αφωνία 72 δευτερολέπτων στον Λευκό Οίκο ή στην απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου;».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

  • Για τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλάω θετικά για το ΠΑΣΟΚ που έδωσε όραμα και προοπτική σε αγώνες δεκαετιών, όχι για το ΠΑΣΟΚ που κοινωνικοποίησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Υπάρχουν δυο ΠΑΣΟΚ. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που έκανε αγώνες ακολούθησε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσω ότι το 36% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί. Είναι κόσμος που προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπουν έντιμους πολιτικούς και μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχτεί. Αυτό το δύσκολο εγχείρημα επιχειρώ αυτόν τον καιρό με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα δεν πρέπει να αλλάξει, είναι ένα δυνατό brand. Θέλουμε ενεργούς πολίτες και μέλη που θα έχουν άποψη».
  • «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχω κάνει κι εχθρούς. Αν δεν αποκτάς εχθρούς, κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει. Πρέπει να το ψάξεις».
  • «Τώρα είμαστε στη φάση όπου αρχίζει και συνειδητοποιεί και η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί, αλλά όπως ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27