search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:14
MENU CLOSE

Βολιβία: Η ζωή μετά τον Μοράλες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2111
6-2-2020
09.02.2020 04:00
morales_0.jpg

 

O τέως Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επικράτησε στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου 2019, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία παρ’ όλο που συνταγματικά δεν τη δικαιούνταν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε και βγήκε στους δρόμους, αναγκάζοντας τον πρώτο αυτόχθονα Πρόεδρο να αυτοεξοριστεί. 
Ο Μοράλες βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στην Αργεντινή, καθώς η γερουσιαστής της Δεξιάς Ζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική Πρόεδρος για να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 3 Μαΐου του 2020. Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους – αν χρειαστεί – θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Το εκλογοδικείο έχει ήδη αποφανθεί ότι ο ανατραπείς Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει ως υποψήφιος καθώς καταζητείται για «στάση και τρομοκρατία». Η κυβέρνηση της Ανιές απέρριψε το αίτημά του να είναι υποψήφιος για να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο και ο υπουργός Εσωτερικών Μουρίγιο δήλωσε ότι ο Μοράλες θα συλληφθεί αμέσως και θα οδηγηθεί στη φυλακή εάν επιστρέψει στη Βολιβία, κάτι το οποίο δεν έγινε. 
Από την πλευρά της η Interpol έστειλε πίσω στη Λα Πας και την κυβέρνηση της Άνιες το αίτημα «αναζήτησης και προληπτικής σύλληψης» του Μοράλες, σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει ότι το αίτημα της Βολιβίας «με την κόκκινη σφραγίδα» αφορούσε την αναζήτηση και όχι τη σύλληψη του Μοράλες.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου επισημοποιήθηκε η υποψηφιότητα του Μοράλες για τη Γερουσία από το ανώτατο εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE, η εκλογική επιτροπή), το οποίο έδωσε με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στον τέως Πρόεδρο να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, ακόμα και μακριά από τον προεδρικό θώκο, ανακοινώνοντας παράλληλα από την Αργεντινή ότι αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.
Το όνομα του σοσιαλιστή πολιτικού φιγουράρει στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για τη Γερουσία, που περιλαμβάνει οκτώ υποψήφιους στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας. 

Τα φαβορί
Ο Μοράλες έχει αναφέρει ότι ως επικρατέστερο για τη διαδοχή του βλέπει τον Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον βολιβιανό λαό, και τον Ανδρόνικο Ροδρίγες. Ο πενηνταεξάχρονος Κατακόρα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΜAS. Ως υπουργός Οικονομικών σχεδίασε το αποκαλούμενο «βολιβιανό οικονομικό θαύμα». Παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο και κατέφυγε στο Μεξικό μαζί με τον Μοράλες, αλλά επέστρεψε στη Βολιβία για να αναλάβει την ηγεσία του MAS.
O Κατακόρα βρέθηκε υπό διωγμόν μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της Λα Πας και σώθηκε χάρη στους χιλιάδες ακτιβιστές του MAS που τον υποδέχθηκαν διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή. Η αστυνομία σταμάτησε τον Άρσε για να του επιδώσει κλήτευση να καταθέσει ως μάρτυρας για υπόθεση διαφθοράς, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να του απαγγελθούν κατηγορίες μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο 29χρονος Ροδρίγες είναι αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των έξι σωματείων κοκαλέρος (καλλιεργητών κόκας), του οργάνου στο οποίο προήδρευε ο ίδιος ο Μοράλες, και έχει διακριθεί για τους κοινωνικούς του αγώνες.

Δεν συμφώνησαν Δεξιά και Κέντρο
Στελέχη της Δεξιάς και του Κέντρου συναντήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου στη Λα Πας σε μια προσπάθεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα, για συνασπισμό κατά του κόμματος του Έβο Μοράλες. Στη συνάντηση, την οποία οργάνωσε η ισχυρή Επιτροπή Πολιτών Υπέρ της Σάντα Κρους (CCPSC), συμμετείχαν μεταξύ άλλων η μεταβατική Πρόεδρος Τζανίνε Άνιες και οι πρώην Πρόεδροι Κάρλος Μέσα – ο οποίος είναι και υποψήφιος για την προεδρία – και Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα. 
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές διήρκεσαν πάνω από έξι ώρες, αλλά οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στους συνολικά πέντε υποψήφιους για την προεδρία δεν επέτρεψαν να κλειστεί συμφωνία συμμαχίας ανάμεσά τους. 
Οι συμμετέχοντες πάντως συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την 3η Απριλίου, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, για να αποτιμήσουν την κατάσταση και για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος της Δεξιάς και του Κέντρου.

Ο Ρομούλο Κάλβο, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι πέντε υποψήφιοι δεσμεύθηκαν να «εξασφαλίσουν ότι η τυραννία (σ.σ.: το κόμμα του Μοράλες) δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Βολιβίας». Όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη στρατηγική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποψήφιοι δεσμεύθηκαν επίσης να επιδιώξουν να σχηματιστεί «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγγυάται την άσκηση της διακυβέρνησης με ειρηνικό τρόπο» από τη μελλοντική κυβέρνηση.
Η «οριστική απόφαση» αναμένεται να ληφθεί την 4η Απριλίου για το ενδεχόμενο ενιαίας πρότασης του Κέντρου και της Δεξιάς εναντίον του Λουίς Άρσε Κατακόρα, του υποψήφιου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες και απόλυτο φαβορί.

Δημοσκοπήσεις
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Mercados y Muestras δίνει στον Λουίς Άρσε Κατακόρα το 26% των προθέσεων ψήφου, ενώ σε απόσταση ακολουθούν οι πρώην Πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με 17%, και η μεταβατική Πρόεδρος Άνιες με μόλις 12%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:11