search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:11
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Προς εκτόνωση η σύγκρουση για την προσθήκη στο όνομα

10.02.2020 09:09
ΣΥΡΙΖΑ: Προς εκτόνωση η σύγκρουση για την προσθήκη στο όνομα - Media

 

Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνουν τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το ζήτημα που ανακινήθηκε εσχάτως, δηλαδή την πρόταση να γίνει προσυνεδριακά εσωκομματικό δημοψήφισμα για την προσθήκη στο όνομα. Η πρόταση για δημοψήφισμα η οποία ενέτεινε τις προστριβές, μάλλον μπαίνει στο “ράφι”, φάνηκε πάντως να λειτουργεί έστω και ως “απειλή”.

Σήμερα το πρωί (11π.μ) συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει πάνω στο κείμενο των Δραγασάκη- Μπαλτά – Δρίτσα για τον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μιας και αυτό είναι το θέμα της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Αναμένεται ότι θα συζητήσει και για το θέμα του ονόματος, στο οποίο πάντως την διέξοδο φαίνεται να έδωσε ο Νίκος Βούτσης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη, σημείωσε πως ο ίδιος συμφωνεί με μια προσθήκη στον τίτλο που να αποτυπώνει την διεύρυνση, όπως το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία, διαφώνησε ωστόσο με την πρόταση να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς όπως είπε θα οδηγήσει σε «περιχαρακώσεις» και «στρατόπεδα». Η αναφορά του αυτή είχε και έναν χαρακτήρα παραδοχής της έντασης στο εσωτερικό και της ανησυχίας ότι αυτή μπορεί να καταγραφεί στους συσχετισμούς σε περίπτωση δημοψηφίσματος, τραυματίζοντας το κλίμα πριν το συνέδριο.

Μένει να φανεί αν οι προεδρικοί θα επιμείνουν στην πρόταση αυτή αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών είδαν με θετικό μάτι την τοποθέτηση Βούτση, η οποία συμβιβάζει τα πράγματα, καθώς από τη μία «τελειώνει» τη συζήτηση για το δημοψήφισμα και από την άλλη στέλνει σήμα στο εσωτερικό υπέρ της προσθήκης στον τίτλο.

Με το περιεχόμενο της παρέμβασης Βούτση, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πάντως δηλώνει τον τελευταίο καιρό ότι δε θεωρεί μείζον το όνομα ώστε να γίνει δημοψήφισμα, και προκρίνει ένα δημοψήφισμα επί προγραμματικών θέσεων, σε μια λογική τόνωσης της συμμετοχής του κόσμου πριν το συνέδριο (όπως άλλωστε και ο Ν. Βούτσης).

Δεν είναι σαφές αν, από εκεί και πέρα, οι τριβές για την προσθήκη (εκτιμάται ότι αυτή θα έχει αποδοχή από την πλειοψηφία, αλλά όχι απαραίτητα καθολική αποδοχή, κάποιοι θα συνεχίσουν να διαφωνούν), αλλά και για το συνολικό χαρακτήρα της διεύρυνσης με τις αιχμές περί πασοκοποίησης θα σταματήσουν. Ωστόσο η ΠΓ της προηγούμενης εβδομάδας που συνεδρίασε υπό τον Τσίπρα, έστειλε μήνυμα και στα εσωκομματικά μέτωπα για λήξη της ανταλλαγής «πρυών»με διακίνηση κειμένων, δηλώσεις και αιχμές, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο να εκπέμψει μήνυμα ενότητας. Όχι μόνο ενώπιον του φιλικού ακροατηρίου αλλά και απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους ή «καλοθελητές» που επιχειρούν να επηρεάσουν την εσωκομματική διαδικασία. Εξ ου και η στήριξη που δόθηκε στον Πάνο Σκουρλέτη από επιθέσεις που δέχεται από δημοσιεύματα και αρθρογράφους.

Στο μεταξύ είναι εμφανές το χαμήλωμα των τόνων και στις συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου των Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη, οι οποίοι προς το παρόν περνούν στο εσωτερικό τη γραμμή για «κατάπαυση πυρός».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποτίμησης του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί αν κι αυτό θα φέρει εντάσεις. Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου πάντως δηλώνει ότι είναι θετικό που προχωράει ένας οργανωμένος και επίσημος απολογισμός σε αντίθεση με τον απολογισμό που – μοιραία – κάνει ο καθένας μόνος του με αποτέλεσμα να λειτουργεί «αποδιαρθρωτικά».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της επιχειρούμενης στροφής σε εξωστρεφή δράση, θα υπάρξει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Ταε Κβον Ντο με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, στις 22 Φεβρουαρίου (είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 14 του μήνα).

Μία μέρα μετά, στις 23 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:11