search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:50
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική αντίδραση, με χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών

19.02.2020 17:11
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 927 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΔ δεν πλησίασε το τεχνικά ζητούμενο, ενώ οι επιλογές των αγοραστών ήταν απόλυτα επιλεκτικές μέχρι το τέλος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμένουσα αδύναμη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, η μικρή κινητοποίηση των αγοραστών στα μη τραπεζικά blue chips και το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Μπορεί η σημερινή τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές (Alpha Bank +1,83%, Εθνική +0,18%, Eurobank +0,38%, Πειραιώς -0,20%), όμως αυτό δεν άλλαξε την επιφυλακτική άποψη των περισσότερων παραγόντων της αγοράς, για την βραχυπρόθεσμη τάση στον κλάδο.

Μένοντας στις τράπεζες, αισιοδοξία για τις τραπεζικές μετοχές εκπέμπει έκθεση της Morgan Stanley, η οποία επικαλείται έξι καταλύτες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της MS οι καταλύτες είναι ο “Ηρακλής”, η ορατότητα για την τροχιά της οργανικής μείωσης των NPEs, το γεγονός ότι οι αγορές υποτιμούν την ελληνική κυβέρνηση, η απλοποίηση και επιτάχυνση του πτωχευτικού πλαισίου, οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου και τα κεφαλαιακά σχέδια που είναι πολύ συντηρητικά.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου “two-pack”).

Η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της χειμερινής δέσμης του ευρωπαϊκού εξαμήνου, εντός του τρέχοντος μηνός.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,55%), Ελ. Πετρέλαια (-0,64%), ΕΥΔΑΠ (-0,40%), ΟΛΠ (-0,69%), Jumbo (-0,43%), TITC (-0,45%) και Σαράντης (-0,23%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Fourli.

Από τους τίτλους που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΧΑΕ (+1,30%), Lamda Development (+2,06%), ΟΠΑΠ (+1,51%), ΟΤΕ (+2,32%,ανακοίνωσε σήμερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2019 και διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,03%).

“Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια”, σημειώνει η Citi και δίνει σύσταση “buy” για τη μετοχή του Οργανισμού με τιμή στόχο τα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με την Citi “ο ΟΤΕ έχει σημαντικά περιθώρια ακόμα καλύτερων επιδόσεων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, όπου αναμένονται σημαντικοί καταλύτες στη συνέχεια”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Audiovisual (+9,76%), Τεχνική Ολυμπιακή (+8,40%), Βιοτέρ (+8,93%), Προοδευτική (+6,75%), Δρομέας (+5,75%), ΑΝΕΚ (+5,15%), Ευρωσύμβουλοι (+5%), Fieratex (+4,17%) και Lavipharm (+10,34%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 919,77 μονάδες (+0,87%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 916,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος στα 67 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15