search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Πανδημία πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο

24.02.2020 16:56
Πανδημία πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο - Media

 

Τουλάχιστον εμφατική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστροφή των πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή και όλα τα παραπάνω, να συνοδεύονται με έκρηξη του τζίρου, σαφέστατη ένδειξη επιθετικών πωλήσεων, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου στο Χ.Α. έχει μειωθεί δραματικά, καθώς τα θύματα του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία, εκτοξεύουν το φόβο για ανάλογες εξελίξεις  και στην Ελλάδα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, πλην της εκτόξευσης των συναλλαγών, η πολύ κακή εικόνα σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η απόλυτη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το τελευταίο να έχει σαν αποτέλεσμα 50 τίτλοι να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο το τελικό -10,97% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, όσο και η τελική εικόνα για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -9,65%, Εθνική -9,47%, Eurobank -12,03%, Πειραιώς -14,83%).

Δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος, που να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση, έστω αμετάβλητος και από το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Viohalco (-12,64%), Lamda Development (-11,08%), Jumbo (-10,09%), Aegean Airlines (-11,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-13,56%), ΔΕΗ (-14,52%) και Ελλάκτωρ (-12,59%).

Με απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ και TITC.

Ντόμινο πωλήσεων και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Κρέκα (+19,88%) και Ίντεργουντ (+8,82%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 809,78 μονάδες (-9,32%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,36%.

Ο τζίρος στα 182 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επανέλαβε σήμερα ότι θα λανσάρει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Σημείωσε επίσης ότι θα εφαρμόσει τη συνετή νομισματική της πολιτική με ευέλικτο τρόπο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια, προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10