search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:50
MENU CLOSE

«Βόμβες» Αραχωβίτη για τις ελληνοποιήσεις κρεάτων

08.03.2020 15:00
«Βόμβες» Αραχωβίτη για τις ελληνοποιήσεις κρεάτων - Media

 

«Κάτι γίνεται στα σύνορα της Ελλάδας», δηλώνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπρόσωπος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, που τοποθετήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις ελληνοποιήσεις των αρνιών.

Με αφορμή όμως την παρέμβαση αυτή, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε και μια σειρά άλλων απαντήσεων στα θέματα των χλωριωμένων κοτόπουλων και της πανώλης των χοίρων, με συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές για παραγωγό και καταναλωτή, αλλά και για το τεράστιο ζήτημα του μεταναστευτικού, όπου ο Σταύρος Αραχωβίτης καταγγέλλει τον εθνικισμό και αντιτάσσει την πρότασή του για απορρόφηση ξένων εργατών, που θα μπορούσαν να δουλέψουν στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας!

Μπορεί να… “πολυφοριέται” τελευταία το θέμα της φύλαξης των συνόρων μας από τους “παράνομους μετανάστες”, αλλά την ίδια ώρα φαίνεται πως τα σύνορα κάνουν τα “στραβά μάτια” όταν πρόκειται να περάσουν… ζώντα ζώα Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και γενικότερα να μπουν τα αμνοερίφια που κάνουμε εισαγωγές για να καλύψουμε μέρος των αναγκών μας. Πώς είναι δυνατόν να… “διαφεύγουν” των ελέγχων εκατομμύρια ζωντανά;

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, χωρίς καμία υπεκφυγή, συμφωνεί πως «κάτι γίνεται», αλλά επισημαίνει ότι υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα που πρέπει να ελέγχεται με τρόπο εξονυχιστικό για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ελληνοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της εφημερίδας μας «πώς είναι δυνατόν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια αρνιά Ρουμανίας να μην καταγράφονται στο σύστημα της Ελλάδας κάθε χρόνο;», ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν κατηγορηματικός: «Κατά τα χρόνια της θητείας μου αλλά και της θητείας ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε τα μητρώα και η συνεργασία των υπηρεσιών να διασυνδεθεί και να φέρει αποτελέσματα. Σε ένα μεγάλο βαθμό, από αυτό που βρήκαμε, πήγαμε πολλά βήματα μπροστά. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανένας ότι φτάσαμε στο απόλυτο σημείο να μην υπάρχουν οι παράνομες εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Είχαμε θεσμοθετήσει για εξαιρετικούς λόγους τον έλεγχο των εισαγωγών και από χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, όπως ξέρετε, συνορεύουμε και με χώρες που είναι και μέλη της Ε.Ε. και συνεπώς σε αυτές τις χώρες το καθεστώς διακίνησης προϊόντων είναι πιο ελεύθερο. Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, δηλαδή, οι έλεγχοι που μπορούν να γίνουν όταν έχουμε εισαγωγές από τρίτες χώρες»…

Και στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Αραχωβίτης εξηγεί ότι «σε αυτές τις χώρες όμως, επειδή έχουν παρουσιαστεί προβλήματα που πλήττουν και τη δικιά μας οικονομία αλλά και των όμορων κρατών-μελών της Ε.Ε., με συμφωνίες μαζί τους είχαμε αρχίσει να εντατικοποιούμε τους ελέγχους στα σύνορα, πράγμα που έφερε αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό. Το φαινόμενο αυτό πλήττει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Πρόκειται για εξαπάτηση του καταναλωτή αφενός και αφετέρου για μείωση του εισοδήματος στους παραγωγούς. Αυτό το φαινόμενο λοιπόν πρέπει και ενόψει Πάσχα να παταχθεί όσο γίνεται περισσότερο, με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».

Για την κατάσταση που επικρατεί όμως στα σύνορα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λέει χαρακτηριστικά: «Αν ανατρέξετε στο πρόσφατο παρελθόν, θα δείτε ότι τότε έχουμε αποκαλύψεις πραγμάτων που δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ. Άρα μπήκε το δάκτυλο “επί τον τύπον των ήλων”. Εξαρθρώθηκε τότε μια ολόκληρη φάμπρικα. Δε σημαίνει ότι τελείωσε. Ότι εξαφανίστηκε το πρόβλημα. Υπάρχουν κι άλλες εστίες. Και η σημερινή ηγεσία οφείλει να ακολουθήσει τα βήματα που είχαμε ξεκινήσει. Και το δεύτερο είναι ότι πολλές περιπτώσεις έχουν εμπλοκή πολλών περισσότερων προσώπων και κρίκων της αλυσίδας. Δεν είναι μόνο πιθανά δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και έμποροι και παραγωγοί μέσα στον ελλαδικό χώρο, όπου στο όνομα αυτών γίνεται μια ολόκληρη διαδικασία ελληνοποίησης. Χωρίς την εμπλοκή όλων αυτών, τα πράγματα δε θα ήταν τόσο εκτεταμένα. Άρα εδώ έχουμε εμπλοκή πολλές φορές ανθρώπων από τα ψηλά μέχρι τα χαμηλότερα».

Ωστόσο, ο ίδιος κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι «είτε από ανικανότητα, είτε για άλλους λόγους, δεν ασχολείται με αυτό το κομμάτι».

Η πανώλη των χοίρων και… στη χώρα μας

«Η πανώλη των χοίρων ήταν κάτι που το περιμέναμε να συμβεί και στη χώρα μας. Και είχαμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», λέει ο Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως επισημαίνει όμως, «στην Ευρώπη έχει κάνει τεράστια ζημιά. Και πραγματικά οδήγησε τις τιμές στο χοιρινό προς τα πάνω. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να θωρακίσουμε τη δική μας παραγωγή. Να μη διαδοθεί παραπέρα. Γιατί μία εστία που είχαμε ελέγχθηκε επειδή δεν ήταν οργανωμένη μονάδα. Πρέπει λοιπόν να προφυλαχτούμε από ενδεχόμενο δεύτερο κρούσμα, που μπορεί να είναι πιο καταστροφικό, και αντίθετα να δώσουμε ώθηση τώρα στην ελληνική χοιροτροφία, αφού η ευρωπαϊκή πλήττεται. Είναι μια ευκαιρία τώρα, η ελληνική χοιροτροφία να κατακτήσει ένα μερίδιο της αγοράς».

Στο σημείο αυτό, επισημαίνει για τον καταναλωτή: «Νομίζω ότι δε χρειάζεται πανικός, γιατί μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και το χοιρινό αλλά και τα άλλα είδη κρέατος έχουν την αναλογία τους. Είναι και μια ευκαιρία μεγάλη τώρα να στραφούν οι καταναλωτές και προς το αμνοερίφιο, το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, το οποίο το είχαμε για χρόνια υποτιμήσει. Η τιμή του είχε φτάσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα προς τον παραγωγό, που με 3 και 3,5 ευρώ δεν έβγαζε τα έξοδά του. Νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε στο τραπέζι περισσότερο και το αμνοερίφιο».

«Όχι» στα χλωριωμένα κοτόπουλα

Για το θέμα των χλωριωμένων κοτόπουλων, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες και όχι τόσο στην Ευρώπη, που έχει αυστηρές προδιαγραφές, έχουμε τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής. Και έχουμε φτάσει στο σημείο πια να παράγεται συνθετικό κρέας. Γι’ αυτό θα πρέπει για άλλη μια φορά να επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο μας. Αυτό που λείπει απ’ το τραπέζι δεν είναι η ποσότητα, είναι η ποιότητα. Και η ελληνική παραγωγή υπερτερεί σε όλα αυτά».

«Φτηνά εργατικά χέρια»

Για το θέμα των αλλοδαπών, ο Σταύρος Αραχωβίτης καλεί τον κόσμο να μην ακούει τις εθνικιστικές κορώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο.

«Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τον εθνολαϊκισμό και να δούμε την πραγματικότητα. Τι γίνεται στα χωράφια μας; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μαζεύουν τη σοδειά μας δίπλα στον Έλληνα παραγωγό; Είναι άνθρωποι μετανάστες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φύγει είτε πριν από χρόνια από γειτονικές χώρες είτε μεταγενέστερα. Αλλά, κοιτάξτε, με αυτή την τιμή του ελαιολάδου φέτος, αν έλειπαν αυτοί οι άνθρωποι, πόσο θα ήταν το ημερομίσθιο; Δε θα μπορούσε να είναι αυτό το προϊόν ανταγωνιστικό. Έτσι, τώρα πια, που τα χωριά μας ερημώνουν, χρειάζεται να στηριχτεί η ελληνική παραγωγή και η ελληνική ύπαιθρος, η κοινωνική συνοχή. Αυτό πώς θα γίνει; Θα πρέπει λοιπόν ένα ποσοστό να απορροφηθεί και να απασχοληθεί νόμιμα, να φορολογηθεί και να συμβάλλει με ασφαλιστικές εισφορές στην ελληνική οικονομία και στην αγροτική παραγωγή».

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Αραχωβίτης λέει ότι «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται άσυλο. Να δοθεί με σύντομες διαδικασίες το άσυλο. Οι άλλοι να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους ή να πάνε όπου νομίζουν. Αυτοί όμως που έχουν ζητήσει άσυλο, να μπορέσουν να ενταχθούν στην ελληνική οικονομία και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Γιατί και η Ευρώπη που εθνολαϊκίζει αυτό το διάστημα έχει αντίστοιχα προβλήματα. Μια έρευνα της αντίστοιχης ΓΣΕΕ της Γερμανίας έλεγε πριν από χρόνια ότι χρειάζεται 2,5 εκατομμύρια μετανάστες για να συντηρήσει το ασφαλιστικό της σύστημα. Δηλαδή σε λίγα χρόνια η γερμανική οικονομία δε θα μπορεί να πληρώσει συντάξεις. Απλά πράγματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49