search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:52
MENU CLOSE

«Βυθίζεται» η Wall Street παρά την παρέμβαση-μαμούθ της Fed

12.03.2020 20:13
Βυθίζονται οι διεθνείς αγορές παρά τις ενέσεις ρευστότητας - Media

Βαριές απώλειες καταγράφει η Wall Street πάλι την Πέμπτη, αφού ο Τραμπ και η Fed απέτυχαν να μειώσουν τις ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιβράδυνση που φέρνει ο κορωνοϊός, οδηγώντας σε αρνητικά ιστορικά ρεκόρ τις αγορές των ΗΠΑ.

Στις 22:06 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης διολισθαίνει κατά 9,99% ή -2352.33 μονάδες και διαμορφώνεται στις 21200.89 μονάδες. Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρεί κατά 750.25 μονάδες -9.43% στις 7201.80 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, που αντιπροσωπεύει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στη Wall Street, καταγράφει πτώση 260.75 μονάδων -9.51% και διαμορφώνεται στις 2480.63 μονάδες. 

Η Wall Street βρέθηκε σε περιοχή «bear market» (σ.σ. καταγράφοντας πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα) καθώς η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τα ταξίδια από την Ευρώπη τάραξε τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για την περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και οι τρεις βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 24% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Με την πανδημία να προκαλεί χάος στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι επενδυτές απογοητεύονται επίσης από την έλλειψη ευρύτερων μέτρων στο σχέδιο του Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

“(Ο Τραμπ) δεν ανακοίνωσε κάποια νέα, συγκεκριμένα μέτρα όπως μεγάλης κλίμακας μείωση του φόρου μισθωτών για να στηρίξει την οικονομία απέναντι στην επικείμενη επιβράδυνση λόγω του κορονοϊού”, δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της OANDA. “Αυτό μάλλον απογοήτευσε τις αγορές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.

“Ο κορωνοϊός τρομάζει και ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει”, δήλωσε η Kathy Entwistle της UBS. “Είναι σαν να έρχεται τσουνάμι. Ξέρουμε ότι πρόκειται να χτυπήσει κάθε μέρα και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα”.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανήλθε στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Πέμπτη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας αυτή τη φορά δραστικά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων εν μέσω της αναταραχής που δημιούργησε ο κορωναϊός. Οι παρεμβάσεις της Fed θα εισφέρουν συνολικά στο σύστημα της διατραπεζικής αγοράς ρευστότητα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν πιθανές παγίδες που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

“Αυτές οι αλλαγές γίνονται για την αντιμετώπιση εξαιρετικά ασυνήθιστων διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού”, ανέφερε σε ανακοίνωση η Fed εν μέσω πτώσης της Wall Street, η οποία κατευθύνεται προς τη χειρότερη ημέρα από το 1987.

Οι μετοχές συνέχισαν πτωτικά και μετά την ανακοίνωση, αν και αρχικά μείωσαν τις απώλειες του, καθώς η αγορά αφομοίωσε τις κινήσεις. Οι επενδυτές είναι σκεπτικοί για το αν η κίνηση ήταν αρκετή και ακόμη αν η ίδια η Fed διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιστρέψει την τρέχουσα πτωτική πορεία στις αγορές.

Το ξεπούλημα της Πέμπτης ήταν τόσο έντονο, που οι συναλλαγές στους τρεις βασικούς δείκτης της Wall Street ανεστάλησαν αυτόματα λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 7%, ενεργοποιώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα. Ο Dow Jones βρισκόταν στο δρόμο για την έκτη-χειρότερη πτώση της ιστορίας του. Ακόμα και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση κατά την κρίση του 2008 δεν φτάνει αυτό το μέγεθος.

Ο χρυσός έπεσε. Το πετρέλαιο βυθίστηκε. Τα spreads διευρύνθηκαν σημαντικά. Ακόμη και το bitcoin έπεσε. “Οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια ύφεση”, δήλωσε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικολόγος της Allianz.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε νωρίτερα στο 0,6861%, αν και είναι πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,318% της Δευτέρας.

Οι τιμές πετρελαίου επλήγησαν από τον κλιμακούμενο πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, εκτός των φόβων για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το αμερικανικό αργό έχασε 1.48 δολ., ή 4.49%, στα 31.50 δολ. το βαρέλι, ενώ το μπρεντ  υποχώρησε 2.51 δολ, ή 7%, στα 33.31 δολ. το βαρέλι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:50