search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:19
MENU CLOSE

ΚΚΕ για πανδημία: Πίεση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2117
19-3-2020
20.03.2020 04:00
kke_3.jpg

 

Σε δύο κατευθύνσεις επικεντρώνει το ΚΚΕ την κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση και τις προτάσεις του όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού: στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και στην στήριξη των εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.Σε αυτά τα πεδία επικέντρωσε και ο γ.γ.της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των (εξ αποστάσεως) επαφών του δεύτερου με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Στη δήλωσή του μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η παρουσία του κράτους, κάτι που επισήμανε και στον πρωθυπουργό: η αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συμβαδίζει – και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά – την κρατική ευθύνη.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές ξεχαρβαλώματος που άσκησαν προηγούμενες κυβερνήσεις στη δημόσια υγεία και υπογράμμισε τις δυσλειτουργίες που αποκαλύπτονται αυτή τη στιγμή στο κράτος από την εφαρμογή πολιτικών με γνώμονα τους «νόμους της αγοράς». Ειδικότερα, σημείωσε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «θυσίασαν» την υγεία στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων. Και πως το κράτος σήμερα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη και «είναι υποχρεωμένο να καταφεύγει σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, για φάρμακα, για μάσκες, για αντισηπτικά, για πρώτες ύλες και διάφορα. Και μάλιστα σε συνθήκες εκτίναξης των τιμών και τεράστιας αισχροκέρδειας».

Όσον αφορά την εργασία ζήτησε τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων που επηρεάζονται απ’ τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. «Σε καμιά περίπτωση τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας το ΚΚΕ έχει προτείνει μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, όπως μεταξύ άλλων:

– Επίταξη από την κυβέρνηση ιδιωτικών κλινικών, δέσμευση και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και των δεκάδων χιλιάδων γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

– Εξασφάλιση και προμήθευση των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ρόμπες μίας χρήσης κ.λπ.). Μέχρι τώρα καλύπτονται όσοι παραλαμβάνουν και χειρίζονται το κάθε περιστατικό. Με την εξάπλωση που αναμένεται, χρειάζεται να καλυφθούν όλοι.

– Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ώστε να μη γίνονται χώροι μετάδοσης. Τονίζεται όμως πως από κει και πέρα «δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο» αλλά «χρειάζονται υποδείξεις για το πού να πάει» και «απαιτείται 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ» που πρέπει να στελεχωθούν με έκτακτες προσλήψεις.

– Άνοιγμα των ΜΕΘ καθώς «υπάρχουν 110 κλειστές και δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω». Επίσης, ζήτησε να εφαρμοστούν τα αυτονόητα όσον αφορά τους χώρους συγχρωτισμού και για την Εκκλησία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:19