search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:06
MENU CLOSE

Xατζηδάκης για κρίση-κορωνοϊό: «Οι οικονομικά αδύναμοι να μη φοβηθούν τίποτα, μόνο οι πονηρούληδες»!

27.03.2020 06:07
Xατζηδάκης για κρίση-κορωνοϊό: «Οι οικονομικά αδύναμοι να μη φοβηθούν τίποτα, μόνο οι πονηρούληδες»! - Media

 

Την εξασφάλιση για αδιάλειπτη παροχή ρεύματος αλλά και “μαξιλαριού ασφαλείας” για τη ρευστότητα που θα χρειαστούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , στη διάρκεια δηλώσεων του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον αγώνα δρόμου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και στο αίτημα των εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για έκδοση ευρωομόλογου για τον κορωνοιό.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

“Δεν είμαστε ούτε Γερμανία, ούτε Σουηδία στο Σύστημα Υγείας. Είμαστε πίσω. Εξακολουθεί να είναι ένα Σύστημα που δεν είναι όσο προηγμένο θα θέλαμε, ούτε χρηματοδοτείται όσο θα έπρεπε και όσο θα θέλαμε”

Για τις ελλείψεις που παρατηρούνται και για τη μη επαρκή προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

” Προφανώς υπάρχουν κενά και το Σύστημα Υγείας πιέζεται. Έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση, έχουν γίνει προσλήψεις και γιατρών και νοσηλευτών , έχει αυξηθεί ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας , αναμένουμε να έρθει τις επόμενες μέρες η παραγγελία από την Κίνα αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα παγκοσμίως με την προμήθεια υγειονομικού υλικού”

“Χωρίς να θέλω να πω ότι όλα είναι τέλεια, στον διεθνή Τύπο, η Ελλάδα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση. Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από την Ιταλία και την Ισπανία , χώρες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να εμπιστεύεται την Κυβέρνησή του για τους χειρισμούς της σε όλο αυτό το διάστημα”

Για την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών με διπλάσιο τίμημα (1600 ευρώ) απ αυτό που ισχύει (800 ευρώ):

“Άλλαξε η σύμβαση και το κόστος αφορά έναν γιατρό και πέντε νοσηλευτές. Το μέσο κόστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 2.000 ευρώ. Νομίζω ότι αυτό που μετράει είναι ότι η Κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ και η αύξηση αριθμού κλινών σώζει ανθρώπινες ζωές”.

Για τη σύνοδο Κορυφής και το “όχι” της Γερμανίας στο ευρωομόλογο:

“Οι εννέα ηγέτες τοποθετήθηκαν απόλυτα εύλογα. Την ώρα που έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στην Ευρωζώνη και πάμε σε μια μεγάλη κρίση, προφανώς και σε ύφεση, χρειάζεται να υπάρξει μια άλλη λογική και μια έμπρακτη αλληλεγγύη απ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και η αλληλεγγύη αυτή εικονογραφείται με το ευρωομόλογο για τον κορωνοιό, το οποίο θα είναι με εγγύηση όλων των κρατών και θα ενισχύσει προφανώς αυτά που είναι ασθενέστερα και πλήττονται περισσότερο από τον ιό. Για το λόγο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός όχι απλά θα εμμείνει στο γράμμα που έστειλε αλλά θα επιμείνει προκειμένου η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τη κρίση για να γίνει πιο ισχυρή και να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες”.

Για τα μέτρα της ΔΕΗ:

“Το πρώτο πράγμα που διασφαλίζουμε είναι συνεχής και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων . Επί πλέον, κάνομε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα στις ενεργειακές επιχειρήσεις που θα πληγούν και αυτές από την κρίση, προκειμένου να μπορούν να γίνουν οι ειδικές προσφορές στους καταναλωτές. Ξεκίνησε η ΔΕΗ και κάποιοι ιδιωτικοί πάροχοι, θ΄ ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τις επόμενες μέρες.

Για τους οικονομικά αδύναμους υπάρχει ήδη ένα προστατευτικό πλαίσιο , παραμένει εν ισχύ και δεν έχουν να φοβηθούν κάτι , έχουν όμως να φοβηθούν οι πονηρούληδες, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση και να πούνε ότι δεν έχουν να πληρώσουν ενώ έχουν. Διακρίνουμε την ήρα από το στάρι”

Για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενη μη στήριξης της Ευρώπης:

“Η Ελλάδα δεν είναι υπερδύναμη και η κρίση δεν έχει προηγούμενο. Η Κυβέρνηση θα κάνει τις προσπάθειές της αλλά όλοι πρέπει να ξέρουν ότι θα υπάρξουν τραύματα όπως θα υπάρξουν τραύματα και στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Αν δεν έχουμε ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο, το πιθανότερο είναι να επανέλθει ο κορωνοιός το φθινόπωρο. Επομένως η χρήση πόρων πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα εξαντληθεί στο πρώτο μισό της κρίσης και δεν θα έχεις πόρους για το δεύτερο. Καμιά οικονομία δεν έχει ατελείωτους πόρους για να αντιμετωπίσει αυτό το άνευ προηγουμένου τσουνάμι”

Για την ΕΚΤ και την αγορά ομολόγων χωρίς κανένα όριο:

“Αυτό είναι σημαντικό. Ακόμα πιο σημαντικό θα ήταν αν υιοθετείτο η πρόταση των εννέα ηγετών για το ευρωομόλογο Ανακούφιση είναι και το ότι μπήκε και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Θα παλέψουμε και με άλλες χώρες της Ευρώπης και για περισσότερα μέτρα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:03