search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:06
MENU CLOSE

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πώς θα γίνει η αίτηση για το άτοκο δάνειο στις επιχειρήσεις

02.04.2020 09:52
Κορωνοϊός: Εκκενώθηκε το Υπ. Οικονομικών - Η επίσκεψη του επενδυτή που βρέθηκε θετικός  - Media

 

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνεται η νέα ειδική πύλη υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» που θα μπορεί να διατεθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 500 εργαζόμενους. 

Θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και του αν υπάγονται σε επιλέξιμο ή σε πληγέντα ΚΑΔ.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας χθες προανήγγειλε πως σήμερα το βράδυ ή αύριο η πλατφόρμα ανοίγει και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εισαχθούν, να δηλώνουν τον τζίρο τους που θα συγκρίνεται με μία σειρά από άλλα στοιχεία και άμεσα θα υπάρχει επιπλέον ρευστότητα στην επιχείρηση.

«Για να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύ μικρή και τη μεσαία επιχείρηση», είπε.

Το συνολικό κόστος του Μέτρου προς το παρόν ορίζεται στο 1 δισ ευρώ. Αποτελεί μέρος του πακέτου 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Παράλληλα αναμένεται και η οριστική έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού – καθώς συνιστά κρατική εγγύηση και πρέπει να λάβει εξαίρεση.

Άλλωστε, τα μέτρα στήριξης ανά την ΕΕ που έχουν ήδη εγκριθεί, καθώς και η μεγάλη «μάχη» για νέο «χρήμα» που θα πρέπει να διατεθεί στα κράτη συνεχίζεται.

Χθες έλαβε χώρα ένα ακόμη EWG, ενώ νέες επαφές θα ακολουθήσουν εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Τρίτης.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Η επιδότηση ονομάστηκε «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» καθώς θα πρέπει οι εταιρείες να την επιστρέψουν -εξ ολοκλήρου ή εν μέρει- μετά από 5 χρόνια ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Θα διατίθεται με χαμηλό επιτόκιο και με το πρώτο έτος περίοδο χαρίτος.

Αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα εξειδικεύει τους όρους διανομής.

Πιο πριν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων. Και τούτο για να φανεί και το εύρος συμμετοχής και άρα τα περιθώρια για το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης και για άλλες παραμέτρους επιλεξιμότητας.

Η ενεργοποίησή της προβλέπεται στην ΠΝΠ που εκδόθηκε χθες. Ορίζεται το «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής».

Αναφέρεται πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις χορήγησης και επιστροφής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία, ο τρόπος καταβολής και επιστροφής της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του. Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Επίσης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Οι αιτήσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (είχε ορισθεί η 2α με 10η Απριλίου, αλλά μένει να οριστικοποιηθεί) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet (myBysinessSypport).

Στόχος είναι να διατεθεί εντός του Απριλίου. Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet. Προϋπόθεση είναι να διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης.

Το ΓΛΚ μαζί με την ΑΑΔΕ δημιουργεί τυποποιημένος αυτοματοποιημένος μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται το ύψος της ενίσχυσης με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα προκύπτουν από το μέγεθος του πλήγματος (τρέχουσα κατάσταση σε σύγκριση με την προγενέστερη).

Κάποια από τα κριτήρια εξετάζεται να είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Ουσιαστικά ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία επιδεινώνονται.

Μετά την περίοδο χάριτος, τα υπόλοιπα 4 έτη, θα επιστρέφεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15