19/09/2020 06:38:10

Μόσιαλος: «Κανένα μέτρο δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο – Όσο εύκολο να τα λάβεις, τόσο δύσκολο να τα πάρεις πίσω»

Μόσιαλος: «Κανένα μέτρο δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο – Όσο εύκολο να τα λάβεις, τόσο δύσκολο να τα πάρεις πίσω» - Media

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποιεί ωστόσο πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

«Όλοι μιλάνε για την Ελλάδα και το τι έχει πετύχει μέχρι τώρα. Κανένα μέτρο όμως δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο. Όσο είναι εύκολο να λάβεις μέτρα, τόσο δύσκολο είναι να τα πάρεις πίσω», εξήγησε. 

Σε ερώτηση για τη σειρά που θα ακολουθηθεί για την άρση των μέτρων απάντησε: «Οι προτεραιότητες θα τεθούν ανάλογα με το τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών. Τα σχολεία τα κλείσαμε πολύ γρήγορα, καθώς οι μαθητές μπορούν να γίνουν super spreaders του ιού και να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα στην κοινότητα».

«Το ΕΣΥ έχει βελτιωθεί σημαντικά»

«Η Ελλάδα πάει καλύτερα συγκριτικά με χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και σε σχέση με την Πορτογαλία, καθώς και την Κύπρο. Δεν συγκρίνω με χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν πολύ καλύτερα συστήματα Υγείας. Καλό σύστημα Υγείας έχει και η Ιταλία και συγκεκριμένα η περιοχή της Λομβαρδίας που επλήγη. Τα συστήματα Υγείας αυτά έχουν μια σχετική αντοχή. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Επρεπε να πάρουμε νωρίτερα και πιο γρήγορα μέτρα και τα εφαρμόσαμε εγκαίρως», επισημαίνει, τονίζοντας όμως, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ότι η θετική αυτή πορεία της Ελλάδας μπορεί να ανατραπεί, εάν δεν συνεχιστούν η συμμόρφωση και ο αυτοπεριορισμός.

Σε σχέση με την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Οι άλλες χώρες έχουν περισσότερους αναπνευστήρες ανά 1.000 άτομα. Εμείς είμαστε μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών αυτοί με τα λιγότερα κρεβάτια Εντατικής», αναφέρει παραθέτοντας αξιόπιστα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Γερμανία έχει 29,2 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Αυστρία έχει 21,8 κρεβάτια, η Ιταλία 12,5, η Ισπανία 9,7 κρεβάτια, ενώ η Ελλάδα μόλις 6 κρεβάτια για το ίδιο ποσοστό πληθυσμού.

Ο καθηγητής του LSE ισχυρίζεται όμως ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει αυξηθεί η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα χρειαστούμε όλα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει.

Προκλήσεις

Η καραντίνα οδηγεί σε μια σειρά προκλήσεων για την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή. Πρόκειται για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αύξησης των περιπτώσεων αλκοολισμού που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται οξυνθούν. Ο κ. Μόσιαλος κάνει ιδιαίτερη μνεία για τους υγειονομικούς και τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην προστασία τους, καθώς πρόκειται για τους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» που πρέπει να παραμείνουν υγιείς.

Τις επόμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η Δανία για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.