search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:05
MENU CLOSE

Αποκάλυψη για τον Μπόρις Τζόνσον: Η εικόνα που τρόμαξε τον γιατρό του

08.04.2020 12:47
Αποκάλυψη για τον Μπόρις Τζόνσον: Η εικόνα που τρόμαξε τον γιατρό του - Media

 

Μπορεί η κατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσβλήθηκε από κορωνοϊό, να χαρακτηρίζεται ως «σταθερή», ωστόσο, οι πληροφορίες για το πώς από το νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον βρέθηκε σε ΜΕΘ είναι εντυπωσιακές και άκρως ανησυχητικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον αρχικά είχε αγνοήσει όλα τα στοιχεία: Ο βήχας που δεν έπεφτε και ο πυρετός που δεν υποχωρούσε. Αλλά την στιγμή που αντιλήφθηκε ότι η κοινή λογική έπρεπε να υπερισχύσει του εγώ – διακινδυνεύοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του μακροπρόθεσμα – άργησε πολύ.

Με απρόθυμο τρόπο και με τις συμβουλές των γιατρών που του δόθηκαν εξ αποστάσεως, συμφώνησε να μεταβεί στο νοσοκομείο. Για έναν πρωθυπουργό που υποδύεται τον στωικό ηρωισμό του Ουίνστον Τσόρτσιλ, αυτό σήμαινε επίσης μια στιγμή βίαιης ενδοσκόπησης. Όπως λέει και η παροιμία: όσο και να θέλει το πνεύμα, η σάρκα αδυνατεί. Πόσο άρρωστος όμως ήταν ο Μπόρις Τζόνσον; Οι αξιωματούχοι με ελάχιστα δελτία Τύπου επέμειναν αρχικά, πως η παραμονή του στο νοσοκομείο ήταν ένα απλό «προληπτικό βήμα». Αργότερα όμως, μια πηγή των Τόρις παραδέχτηκε πως η κατάστασή του ήταν σαφώς πιο σοβαρή από ότι άφησαν να εννοηθεί οι αξιωματούχοι.

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρούσε την ευημερία του δεδομένη, καθώς σπανίως αρρώσταινε στην ενήλικη ζωή του. Εξάλλου, κάποτε ήταν πολύ περήφανος για την καθημερινή του γυμναστική, χάρη στο τακτικό τζόκινγκ και την ποδηλασία όταν ακόμη ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αλλά αυτή είναι μια μακρινή ανάμνηση και μόλις 10 εβδομάδες μετά τα 56α γενέθλιά του, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, υπέρβαρος και αγύμναστος.

Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, μπορούσαν να διακρίνουν ξεκάθαρα πως ο Μπόρις Τζόνσον ήταν χλωμός και καταβεβλημένος. Μερικοί μάλιστα, διέκριναν και την δυσκολία στην αναπνοή του καθώς μιλούσε.

Η συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ., διήρκησε για περίπου 45 λεπτά, καθώς οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον κορωνοϊό. Μια ανώτερη πηγή δήλωσε: «Τα συμπτώματά του ήταν επίμονα. Δεν ήταν καθόλου καλύτερα. Στην πραγματικότητα είχε χειροτερέψει». Στην κλειστή ατμόσφαιρα της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ο Μπόρις Τζόνσονς είχε εποπτεύσει την ανταπόκριση στην πανδημία του κορωνοϊού, κανείς δεν είχε εκπλαγεί με το γεγονός πως ο ιός έμενε παγιδευμένος εκεί μέσα.

Μάλιστα, στις 26 Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε για πρώτη φορά σημάδια της ασθένειας του κορωνοϊού. Τα ανέφερε στον επικεφαλής ιατρικό διευθυντή Κρις Γουάιτι, που ήταν στο πλευρό του από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάστηκε και άρχισε να τηρεί μία από τις κύριες οδηγίες της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Μέχρι τα μεσάνυχτα, το αποτέλεσμα έδειξε πως ήταν θετικός όμως ο Τζόνσον παρέμεινε στο τιμόνι, επιμένοντας ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος. Μπορεί να ήταν αυτή η στιγμή που επέτρεψε στον ιό να τον «νικήσει;». Όσοι το έχουν περάσει λένε ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η σωματική εξάντληση και η ανάγκη ύπνου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον απλά το αγνόησε ή επέλεξε να μην το κάνει.

Αντ’ αυτού, καθώς περνούσαν οι ημέρες, συνέχισε να ηγείται της κυβέρνησης, έστω και απομονωμένα. Τα γεύματα παρέμεναν στο δίσκο επάνω στο τραπέζι – μαζί με τα επίσημα έγγραφα. Το προσωπικό μάλιστα, κρέμασε και αφίσες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων. Από την άλλη πλευρά των θυρών αυτών, ο «φυλακισμένος» της Ντάουνινγκ Στριτ δεν είχε καμία φυσική επαφή με κανέναν. Η έγκυος σύντροφός του Κάρι Σίμοντς είχε ήδη φύγει, αν και όχι τόσο σύντομα ώστε να προλάβει και να μην κολλήσει.

Το πολυάσχολο πρόγραμμά του Μπόρις Τζόνσον δεν μειώθηκε ούτε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εμπλακεί στενά στον προγραμματισμό της ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος, γεγονός που ένιωθε πως ήταν ζωτικής σημασίας για το εθνικό ηθικό. Τότε ήταν η στιγμή, όμως, που η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον έγινε πιο σοβαρή. Οι συνάδερφοί του, υπουργοί ανησύχησαν με την εμφάνισή του. Τον πίεσαν να αναζητήσει νέα ιατρική συμβουλή, αλλά επέμενε πως ήταν χαμηλός ο πυρετός του και πως υπήρχε πάρα πολλή δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Μετά την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή το πρωί, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συνέχισε να λαμβάνει κλήσεις και εργάστηκε σε επίσημα έγγραφα. Πήγε για μια βόλτα στον κήπο της πρωθυπουργική κατοικίας. Αλλά, με την υγεία του να χειροτερεύει φαινομενικά, έβηχε και δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να αναπνεύσει, αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει και να μιλήσει με τον παθολόγο του, εάν δεν είχε βελτιωθεί η κατάστασή του μετά από δύο ώρες ξεκούρασης.

Όταν δεν υπήρξε καμία βελτίωση, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον γιατρό, ο οποίος είχε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν αξιοσημείωτα σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν είχαν μιλήσει το μεσημέρι. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με την δική του παραδοχή είχε αγνοήσει τις συμβουλές του γιατρού να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ο γιατρός σκεφτόταν το ιατρικό ιστορικό του, καθώς το παρελθόν είχε συμπτώματα τύπου πνευμονίας, αν και αυτό δεν σήμαινε πως περνούσε και τώρα πνευμονία.

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός έληξε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γιατρό του, είχε ήδη πάρει την απόφασή του. Ο γιατρός είχε διατάξει τον ασθενή του να πάει στο νοσοκομείο διαφορετικά θα διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του. Μετά από μια σύντομη διαφωνία με τους αξιωματούχους, ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε τελικά να πάει.

Πληροφορίες: iefimerida.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:03