search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:40
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να συνεχιστεί η σκληρή μάχη στην υγεία, να δράσουμε έγκαιρα, με ζεστό χρήμα στην οικονομία

08.04.2020 17:44
Τσίπρας: Να συνεχιστεί η σκληρή μάχη στην υγεία, να δράσουμε έγκαιρα, με ζεστό χρήμα στην οικονομία - Media

 

Στο οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε (μέσω σύνδεσης) στον δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν υπάρχει χώρος για την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων, το κρίσιμο είπε «δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους», καθώς «είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν νόημα τέτοιοι υπολογισμοί καθώς δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε αν θα έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, έκανε λόγο για «κυνισμό» αν κάποιοι αυτοί τη στιγμή σκέφτονται με όρους πολιτικού κόστους και οφέλους. «Δε μπορώ να σκεφτώ ότι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το μυαλό κάποιων είναι στο κόστος και το όφελος στην προσμέτρηση δημοτικότητα ή ποσοστών, πόσο δε μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας» είπε και πρόσθεσε πως «αν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτονται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να ξέρουν ότι θα υποστούν τεράστια ζημιά, ο λαός δεν θα τους το συγχωρήσει ποτέ».

Εν τούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «η συζήτηση περί εσπευσμένων εκλογών έχει να κάνει με το ότι κάποιοι διαισθάνονται ότι αυτός ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση θα μας φέρει σε αυτές τις νέες περιπέτειες σε αυτά τα νέα μνημόνια, και σπεύδουν να προτείνουν εκλογές ώστε να μην ξέρει ο λαός τον λογαριασμό». Να ξέρουν ότι δεν κρύβονται οι προθέσεις ούτε οι εξελίξεις, είπε.

Για Δημόσια Υγεία: Ενίσχυση σε ιατρικό υλικό, προσωπικό και τεστ

Στο πρώτο σκέλος της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Ανέφερε ότι η μεγάλη αδυναμία είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «ένα σύστημα υγείας που ιδίως τα μνημονιακά χρόνια συρρικνώθηκε» και επομένως μπαίνει σε αυτή τη μάχη από μια θέση μειονεκτική. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά το μνημόνιο κατόρθωσε να φέρει το ΕΣΥ σε ισορροπία κάνοντας 19.500 χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού.

Σημείωσε ότι εύχεται η κυβέρνηση να πετύχει σε αυτή τη μάχη διότι είναι μια μάχη που δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την κοινωνία. Είναι νωρίς, είπε, να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, όμως τούτη την ώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε σε σχέση με τις άλλες χώρες χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους».

Από την άλλη, σημείωσε ότι παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουνε. Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν, 45 μέρες από το πρώτο κρούσμα, οι τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται σε υλικό ατομικής προστασίας του προσωπικού στα νοσοκομεία (μάσκες, αντισηπτικά, γυαλιά). Έπρεπε είπε να εφοδιαστούν όλα τα νοσοκομεία με υλικό το οποίο υπάρχει στη μαύρη αγορά και να έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει 4.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τις οποίες πάγωσε η κυβέρνηση, η οποία όταν ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας εξήγγειλε 2.000 προσλήψεις. Ο κ. Κοντοζαμάνης, συνέχισε, στην ενημέρωση δεν απάντησε πόσοι έχουν προσληφθεί, δηλαδή πόσοι έχουν πιάσει δουλειά και αν επαρκεί αυτό το προσωπικό. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι γιατροί είναι μόνο 200 αριθμός που δεν είναι αρκετός για τις ανάγκες του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ηθικό θέμα όταν είναι εκατοντάδες οι επικουρικοί γιατροί που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες και οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι. Η μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων, τόνισε, θα ήταν μια ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα που δίνουν. Άρα «δεν αρκεί να χειροκροτούμε τους υγειονομικούς. Πρέπει να τους στηρίξουμε» και δεν αρκεί ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στα κενά που διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την επάρκεια και κατανομή του ιατρικού υλικού, αλλά και την αργή και ελλιπή υλοποίηση προσλήψεων, πρόσθεσε και την μη πραγματοποίηση μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ειδικά αν σχεδιάζεται η επόμενη φάση εξόδου από τον περιορισμό κατ’ οίκον.

Αναφερόμενος στα τεστ σημείωσε πως πρέπει να γίνονται τεστ κυρίως για τα ύποπτα περιστατικά. «Είχαμε δύο ανθρώπους πέθαναν στα σπίτια τους γιατί ο ΕΟΔΥ τους είπε να μείνουν εκεί», συμπλήρωσε. Αλλά και για την επόμενη φάση, περισσότερα τεστ για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την πανδημία.

Για Καρτερό, Πολάκη

Ερωτηθείς σχετικά με τους οξείς αντιπολιτευτικούς τόνους και τις επιθέσεις προς τον Σωτήρη Τσιόδρα από πρόσωπα που ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο περιβάλλον του όπως ο Θανάσης Καρτερός, πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού και του Παύλου Πολάκη για τον μεν πρώτο είπε ότι πλέον έχει επιστρέψει στη δημοσιογραφία, δεν έχει θεσμικό ρόλο πλέον, επομένως αλίμονο αν δεν ασκεί κριτική, ενώ για τον δεύτερο υπογράμμισε ότι επισκέφθηκε δύο φορές τον υπουργό Υγείας προκειμένου να τον ενημερώσει για το πού υπάρχουν κενά σε κρεβάτια και να δώσει λύσεις, διότι όπως είπε ξέρει το σύστημα απ’ έξω. Όσο για την δική του στάση είπε ότι «δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, ασκώ κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης».

Για το «θα λογαριαστούμε μετά» αλλά και το περιεχόμενο ανάρτησης τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο (Μυρσίνη Βουνάτσου) σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να μεγιστοποιούμε επί μέρους περιστατικά αλλά να δούμε την γενική εικόνα. Την πρώτη ευθύνη για να διατηρηθεί το πλαίσιο της συνεννόησης το έχει η κυβέρνηση, την ευθύνη για να διατηρηθεί το κλίμα συναίνεσης το έχει η αντιπολίτευση. Η στάση της αντιπολίτευσης και όχι μόνο της αξιωματικής, δεν έχει να κάνει τίποτε με το κλίμα που υπήρχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ, σε λιγότερο κρίσιμες καταστάσεις. Στην αντιπολίτευση θα πρέπει να πιστωθεί ότι το να θεωρεί ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να αρχίσει η πολιτική αντιπαράθεση είναι θετική στάση». Κλείνοντας είπε ότι «επί της αρχής τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε, είναι η ώρα να στηρίξουμε”. Όσο για την ανάρτηση της κ. Βουνάτσου παρέπεμψε στην Νομαρχιακή Οργάνωση Λέσβου, η οποία δημόσια την αποδοκίμασε.

Για οικονομία: Προληπτική δράση για να αποφύγουμε τα μνημόνια

Στο σκέλος της οικονομίας προειδοποίησε πως «αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως στο υγειονομικό σκέλος, θα μπούμε σε μία νέα κρίση και μία νέα μεγάλη περιπέτεια για τον ελληνικό λαό» κάτι που προσπαθεί να προλάβει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Διεθνώς όλοι μιλούν για μία κρίση που για το τρέχον έτος θα είναι μεγαλύτερη από του 2008. Είναι καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού που οδήγησαν στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» είπε.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα που είναι τα 37 δισ. που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που επιτρέπει στη χώρα να έχει ρευστότητα χωρίς να προσθέσει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο χρέος της, δυνατότητα που δεν έχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Υπογράμμισε πως από τα 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -και ήταν η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση δεν βρήκε άδεια ταμεία- τα 16,5 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους, και είναι διαθέσιμα τα 21 δισ. Άλλα τόσα, είπε, είναι διαθέσιμα από τις επιστροφές των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, συν τα 12 δις. ευρώ που έχουμε την δυνατότητα από την ρευστότητα της ΕΚΤ. Άρα είναι διαθέσιμα συνολικά περίπου 50 δις. ευρώ. «Εμείς προτείνουμε να διατεθούν τα μισά και προκρίνουμε ένα διαφορετικό σχέδιο από της κυβέρνησης με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε να διατεθούν 14 δισ. ζεστό χρήμα για να καλυφθεί το εισόδημα εργαζομένων και επαγγελματιών να πάρουν όλοι το ένα δωδέκατο ανά μήνα του περυσινού δηλωμένου εισοδήματός τους. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε την ανάγκη να μην εκτοξευθεί η ανεργία και ταυτόχρονα απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος».

Πάντως άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις

«Θα περίμενα η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης».

«Η λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση στα επίπεδα του Φλεβάρη ώστε όταν επανεκκινήσει η οικονομία να είναι από καλύτερη βάση», τόνισε. Σχολίασε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως όταν γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλιό πολιτικό σύστημα, να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «κάνοντας εσκεμμένη σύγχυση με τους αριθμούς», λες και είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών «κανένα μαθητούδι του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ».

«Υπάρχει κι ένα ζήτημα στην ποιότητα των μέτρων που έχουν παρθεί. Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία, όπως κάνει ο κ. Βρούτσης. Επιδοτούν την εργασία. Η αγωνία μας είναι ειλικρινής. Διότι δεν αντέχει ο λαός άλλη μια περιπέτεια», υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38