search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:31
MENU CLOSE

Κι όμως, ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα

09.04.2020 16:05
Κι όμως, ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα - Media

 

…Αλλά όχι ο «δικός μας» Όλυμπος.

Το όρος Εβερεστ, το υψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, φτάνει, ως γνωστόν, τα 8.848 μέτρα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψηλό πάνω στη Γη. Ένα αληθινό θαύμα της φύσης και διαχρονική πρόκληση για τους πιο τολμηρούς ορειβάτες ανά τον κόσμο.
 
Το Έβερεστ δεν είναι τίποτα όμως μπροστά στο όρος Όλυμπος του «κόκκινου πλανήτη» Άρη, που είναι και το υψηλότερο βουνό σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα: ένας πραγματικός κολοσσός με ύψος 26.000 μέτρα και περίπου 550 χιλιόμετρα πλάτος στους πρόποδές του.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο «θηρίο» στη Γη: όσο πιο αδύναμη η βαρύτητα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου, τόσο ψηλότερα μπορούν τα φτάσουν τα βουνά του. Το όρος Έβερεστ έχει περίπου το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ένα βουνό στη Γη «προτού καταρρεύσουν από την ίδια τους την πλαστικότητα τα χαμηλότερα στρώματα πέτρας υπό το βάρος του βουνού» (Νιλ ΝτεΓκρας Τάισον, «Αστροφυσική για βιαστικούς», εκδ. Παπαδόπουλος).
 
Αν ποτέ καταφτάσει επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και καταφέρει να εγκαταστήσει αποικίες, η εξερεύνηση του Ολύμπου αναμένεται να είναι μια ιδιαιτέρως συναρπαστική εμπειρία.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:26