search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:13
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Καταγγελία ΑΡΣΙΣ: Αριθμός-ρεκόρ ασυνόδευτων ανήλικων κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στην Αμυγδαλέζα

28.04.2020 07:54
Διακοπές με... ευελιξία - Media

 

Ενενήντα οκτώ (98) ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και δύο (2) ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, κρατούμενοι/ες υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας του COVID-19, καταγράφηκαν χθες, 27 Απριλίου 2020, από κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της τακτικής και εβδομαδιαίας ενημέρωσης και παρέμβασης του κλιμακίου, μετά την αναστολή από το Αρχηγείο της Αστυνομίας των τακτικών επισκέψεων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας όλων των φορέων, οργανώσεων και οργανισμών λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID -19, με σκοπό την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανήλικους κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και συνακόλουθο ρόλο την ενημέρωση θεσμικών οργάνων και δημοσίων αρχών με ευθύνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ ΆΡΣΙΣ, η κατάσταση αυτή εγείρει πλέον σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, κατά την οποία συνιστώνται και απαιτούνται αυξημένα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και αντενδείκνυνται συνθήκες συνωστισμού.

Αριθμοί – ρεκόρ το Μάρτιο

Συγκεκριμένα, στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας, κατά την τελευταία φυσική επίσκεψη της ΑΡΣΙΣ στις 9 Μαρτίου 2020, τελούσαν υπό κράτηση 98 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Την 13η Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι μία αστυνομικός του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας βρέθηκε θετική στον COVID19 και κατόπιν ανεστάλη η δυνατότητα εισόδου του κλιμακίου της ΑΡΣΙΣ στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Την 20η Μαρτίου κατόπιν επίσημης ενημέρωσης της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, τελούσαν υπό κράτηση 83 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Την 23η Μαρτίου τελούσαν υπό κράτηση 83 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ και μία (1) ασυνόδευτη ανήλικη, 17 ετών, πολίτης Σομαλίας στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟΚΕΚΑ.

Στοιχεία για τον Απρίλιο

Την 1η Απριλίου τελούσαν υπό κράτηση 85 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων και 1 ασυνόδευτη ανήλικη στον Τομέα Οικογενειών. Την 4η Απριλίου τελούσαν υπό κράτηση 88 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ και 2 πλέον ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟΚΕΚΑ με την προσθήκη μίας ακόμα ασυνόδευτης ανήλικης, 14,5 ετών, συριακής καταγωγής. Ογδόντα επτά (87) ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και δύο (2) ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, καταγράφηκαν στις 15 Απριλίου 2020. Μεταξύ των κρατούμενων παραμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, των οποίων η κράτηση αγγίζει πλέον τους 3 μήνες.

Από τις επίσημες ενημερώσεις και την παρέμβαση της ομάδας της ΑΡΣΙΣ στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας αποτυπώνεται πλέον μια σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, που έχει οδηγήσει σε αριθμούς-ρεκόρ παιδιών που κρατούνται, καθώς και υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους, και μάλιστα σε συνθήκες κράτησης εξευτελιστικές, που αντίκεινται σε κάθε έννοια παιδικής προστασίας. Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον αυξημένο χρόνο κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες και συνθήκες υψηλού συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θέτει πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας. 

Έκκληση 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ τονίζει πως είναι επείγουσα η αναγκαία λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, στην παρούσα, δε, συγκυρία και από τους κινδύνους του COVID-19, στους οποίους οι ανήλικοι κρατούμενοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, με άμεσο, πλέον, τον κίνδυνο για την υγεία τους. Κια καταλήγει:

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνοδευτούν άμεσα σε δομές φιλοξενίας-έστω και προσωρινές- έτσι ώστε να διασφαλισθεί η προστασία τους και από τους κινδύνους του covid-19. Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:13