search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά για την χαλάρωση των μέτρων – Οικονομικά και όχι επιστημονικά τα κριτήρια, υπεύθυνος ο Μητσοτάκης

29.04.2020 08:02
ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά για την χαλάρωση των μέτρων - Οικονομικά και όχι επιστημονικά τα κριτήρια, υπεύθυνος ο Μητσοτάκης  - Media

 

Συνεδριάζει στις 12 μέσω τηλεδιάσκεψης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση αφενός θα γίνει μια εκτενέστερη αποτίμηση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιορισμών ενώ θα γίνει και συζήτηση εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία και την οικονομία.

Αν και οι χθεσινές ανακοινώσεις που είχαν προαναγγελθεί εδώ και μια εβδομάδα αφορούσαν αποκλειστικά στο σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό γιατί «δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού».

Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει τον ισχυρό υπαινιγμό ότι στα μέτρα αποκλιμάκωσης κυριαρχεί το πολιτικό και οικονομικό κριτήριο, επομένως και για τις όποιες συνέπειες την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την πολιτική της ευθύνη στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών.

«Αχρείαστο ρίσκο» το άνοιγμα των σχολείων

«Η ευθύνη της κυβέρνησης όμως ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Η άρση των μέτρων, λοιπόν, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων, γεμίζει τους πολίτες με πολύ περισσότερη ανησυχία και φόβο από ότι η ίδια η καραντίνα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο άνοιγμα των σχολείων στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα τις προηγούμενες ημέρες που υπήρχαν οι σχετικές διαρροές.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε κάποια εξήγηση που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για τον λόγο που ανοίγουν τα σχολεία για 20 μέρες, αντί να ανοίξουν μία και καλή τον Σεπτέμβριο όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπαινιγμός και εδώ ότι τα κριτήρια δεν βασίζονται στην πολιτική Υγείας με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει ένα «αχρείαστο ρίσκο»: «Δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών».

Στην οικονομία εστίασε, εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή της ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να «σπρώξει» την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Είναι «οξύμωρο να είναι η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση, που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος αυτή τη στιγμή λειτουργεί εις βάρος μας», καθώς, «όταν θα έχουμε ήδη χιλιάδες λουκέτα και ανεργία στα επίπεδα της κρίσης του 2009, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και τα έσοδα του κράτους θα μειώνονται διαρκώς». Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «έγκαιρα και άμεσα σε ένεση ρευστότητας με 26 δις. ευρώ, στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, στη στήριξη των νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών και στη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας όπως ο τουρισμός». Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στη λογική «του βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, αλλά και στο ότι δεν διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15