search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:33
MENU CLOSE

Ιερά Σύνοδος: Ικανοποίηση, αλλά και… γκρίνιες για τις αποφάσεις Μητσοτάκη

30.04.2020 12:45
iera_synodos_ekklhsia_0610

 

Την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη σταδιακή άρση της καραντίνας, όσον αφορά στις εκκλησίες, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΙΣ αναφέρει ότι «Εκ­φρά­ζει την χαρά Της δι­ότι ο κύ­ριος Πρω­θυ­πουρ­γός έτεινε «ευ­ή­κοον ους» στην από 22 Α­πρι­λίου 2020 ε­πι­στολή του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου, ο ο­ποίος με έ­ναγχο α­γω­νία τού με­τέ­φερε την κοινή πε­ποί­θηση του Σώ­μα­τος της Ι­ε­ραρ­χίας, του Ι­ε­ρού Κλή­ρου και του ευ­σε­βούς Λαού, ότι έ­φθασε και­ρός για την «υπό ό­ρους» προ­σέ­λευση πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς και τις Ι­ε­ρές Μο­νές της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος τόσο για προ­σκύ­νημα, όσο και για συμ­με­τοχή στις Ι­ε­ρές Α­κο­λου­θίες, το ιερώτατο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και τα λοιπά Ι­ερά Μυ­στή­ρια και γι’ αυτό ο κ. Πρωθυπουργός α­πε­φά­σισε την στα­δι­ακή ε­πι­στροφή των πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς και στην Λα­τρεία της Εκ­κλη­σίας».

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα… παράπονα, καθώς επισημαίνεται ότι «Α­σφα­λώς, η Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­πι­θυ­μούσε και α­νέ­μενε την ε­πι­στροφή των πι­στών στην Θεία Λα­τρεία από την πρώτη η­μέρα της «στα­δι­α­κής ε­πι­στρο­φής στην κα­νο­νι­κό­τητα» (4.5.2020), ό­πως είχε η Ί­δια ζη­τή­σει. Κα­τό­πιν πολ­λής συ­ζη­τή­σεως, ό­μως, α­πε­φά­σισε να α­πο­δε­χθεί την α­πό­φαση των ορ­γά­νων της Πο­λι­τείας για πλήρη ε­πι­στροφή υπό ό­ρους των πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς από την Κυ­ρι­ακή 17 Μα­ΐου 2020, εκλαμβάνοντας και χρησιμοποιώντας το διάστημα αυτό ως δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις πα­ρού­σες υγειονομικές συν­θή­κες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των ιερών Ακολουθιών με την συμμετοχή των πιστών».

Ταυτόχρονα η ΔΙΣ επανέρχεται στο ζήτημα της μετάληψης και «ε­πα­να­λαμ­βά­νει και πάλι ο­μο­φώ­νως ότι το ζή­τημα περί του Ι­ε­ρού Μυ­στη­ρίου της Θείας Ευ­χα­ρι­στίας και της Θείας Κοι­νω­νίας τυγ­χά­νει α­δι­α­πρα­γμά­τευτο, ό­πως α­κρι­βώς ο­ρί­ζε­ται από τους Θεί­ους και Ι­ε­ρούς Κα­νό­νες της Α­γίας μας Εκ­κλη­σίας».

Τέλος, η ΔΙΣ στέλνει και μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «οι α­πο­φά­σεις της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου (σ.σ. σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό) δέ­χθη­καν με­γάλη πο­λε­μική τόσο από ο­ρι­σμέ­νους α­δελ­φούς χρι­στι­α­νούς, Κλη­ρι­κούς και λα­ϊ­κούς, όσο και από εκ­προ­σώ­πους Μέ­σων Ε­νη­με­ρώ­σεως, α­κόμη και Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Κομ­μά­των, οι ο­ποίοι, είτε από ά­γνοια, είτε από κακή πλη­ρο­φό­ρηση ή πα­ρε­ξή­γηση, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τον προ­σφιλή και εύ­κολο τρόπο της συ­κο­φαν­τίας, της μυ­θο­πλα­σίας και των ύ­βρεων. Ό­λους αυ­τούς η Ι­ερά Σύ­νο­δος τους συγ­χω­ρεί, τους ευ­λο­γεί πα­τρικά, αλλά ταυ­τό­χρονα δη­λώ­νει ότι ο­φεί­λουν να α­πο­κα­τα­στή­σουν τις συ­κο­φαν­τίες για να μην πα­ρα­μέ­νουν ε­κτε­θει­μέ­νοι έ­ναντι του Θεού και της α­λη­θείας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:32