search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:14
MENU CLOSE

Η πανδημία της ηλιθιότητας

18.05.2020 09:47
Η πανδημία της ηλιθιότητας - Media

 

Στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης εδραιώθηκε ο ισοπεδωτικός λαϊκισμός του «δικαιούμαι» και του «κεκτημένου». Η δημοκρατία χάρισε απλόχερα το δικαίωμα της γνώμης επί παντός του επιστητού σε άρσεν και θήλυ, και υπέγραψε φαρδιά πλατιά την συνθήκη των απόλυτων και αμετακίνητων κατακτήσεων- κεκτημένων του  homo metapoliticus. Στον κόσμο της Μεταπολίτευσης, όλα ήταν δεδομένα, αυτονόητα και χρωστούμενα από την δημοκρατία – μεγάλη η χάρη της…

Καταργήθηκαν οι «διακρίσεις», οι λεπτές και χονδροειδής αποχρώσεις, κάθε είδος «απεχθούς» διαφοράς. Επεκράτησε η λαϊκή κυριαρχία της γνώμης και της άποψης. Όλοι απέκτησαν ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στην δωρεάν άποψη.

Ότι δυσκόλευε τον κοινό νου, κάθε περίπλοκη σκέψη, κάθε αναλυτικός συλλογισμός, κάθε κριτική προσέγγιση, απαξιώθηκαν ως θολοκουλτούρα, ως περιττολογία, ως εστετισμός, απέναντι στο αγνό παρθένο και πάνσοφο λαϊκό αίσθημα.

Ότι μπορεί ο άριστος, το μπορεί κι ο τελείως άχρηστος, γιατί αυτό απαιτεί η διακήρυξη των δικαιωμάτων και ο χάρτης των ανθρωπίνων κεκτημένων. Δεν γίνεται ανεκτός κανένας διαχωρισμός. Όλοι δικαιούνται το ίδιο μυαλό, την ίδια ευφυΐα, το ίδιο όνειρο.  Και επειδή είναι απείρως δημοφιλέστερο και βολικότερο να είσαι ηλίθιος από ξύπνιος, η βλακεία καθιερώθηκε ως κοινωνικός θεσμός, ως κεκτημένο της δημοκρατίας, ως θεμελιώδης ανθρώπινη  ιδιότητα. Στην διάρκεια της Μεταπολίτευσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η δημοκρατία παρήκμασε σε δικτατορία των ηλιθίων και τυραννία των μετρίων. 

Παρά τον έντονο κλυδωνισμό της δεκαετούς κρίσης και ακρισίας, η κοινωνία καταμεσής της νέας και σαφώς εφιαλτικότερης δίνης τής πανδημίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ίδιο ανθεκτικό ιό των ηλιθίων. Αποτελεί τραγική ειρωνεία ιστορικών διαστάσεων, το συντριπτικά  ευφυέστερο πλάσμα του πλανήτη, ο άνθρωπος, να κινδυνεύει από την ηλιθιότητα, από την διασπορά τής βλακείας η οποία δεν αντιμετωπίζεται καν με αποστάσεις και εγκλεισμούς αλλά μεταδίδεται στον ύπνο και στον ξύπνιο μέσα από κάθε ηλίθια σκέψη που κάνουμε.  Τελικά, αποκτήσαμε -μετά από πολλούς αγώνες και αιώνες- ανοσία στην ηλιθιότητα, στο όνομα της πιο ύπουλης πανδημίας που έπληξε ποτέ την ανθρωπότητα! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:14