search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:49
MENU CLOSE

Σχοινάς: Σε βάθος επτά ετών οι πόροι από το ευρωπαϊκό ταμείο για την Ελλάδα

27.05.2020 19:03
Σχοινάς: Σε βάθος επτά ετών οι πόροι από το ευρωπαϊκό ταμείο για την Ελλάδα - Media

 

Διευκρινίσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ελλάδα έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «σήμερα η επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Για τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης σε ένα εύρος 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 θα είναι επιχορηγήσεις αλλά διπλά σε αυτά θα υπάρχουν αλλά τόσα που είναι το κανονικό ΕΣΠΑ για την χώρα για την επόμενη επταετία. Οι πόροι δηλαδή για την χώρα θα είναι διπλάσια για τα επόμενα 7 χρόνια. Αυτό λέει πολλά για το πώς η Ευρώπη αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα αγκωνάρι ευρωπαϊκής σταθερότητας σε μια δύσκολη γειτονιά που πρέπει να στηριχθεί απόλυτα αλλά αντικατοπτρίζει και το γεγονός πως η ύφεση που προβλέπεται για την Ελλάδα θα είναι σημαντική, την έχουμε υπολογίσει γύρω στο 9,7%, άρα ανάλογα σημαντική πρέπει να είναι και η βοήθεια η κοινοτική».

Όχι όροι μνημονίου

Έσπευσε, δε, να υπογραμμίσει ότι «δεν θα υπάρχει αιρεσιμότητα έτσι όπως την ζήσαμε στην μνημονιακή εποχή καθώς υπάρχει μια συμμετρική απειλή που απειλεί όλους παρόλο που έχει ασύμμετρες συνέπειες όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι. Άρα δεν θα έχουμε αιρεσιμότητα μνημονιακή. Θα έχουμε όμως μια σύνδεση αυτών των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε σχεση με αυτό που όλα τα κράτη μέλη δεσμεύονται στα πλαίσια του λεγόμενου οικονομικού εξαμήνου. Κάθε εξάμηνο η πειτροπή προτείνει μια σειρά από διαφορετικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνούνται με τα κράτη μέλη και στην βάση αυτού του αμοιβαίου συμφώνου που απεικονίζει τις κοινές προτεραιότητες, θα ξοδεύονται αυτά τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης».

Όσον αφορά πότε υπολογίζεται να «ανοίξει» αυτό το ταμείο, ο κ. Σχοινάς είπε ότι παρόλο που για νομικούς λόγους και λόγω του ότι ο δανεισμός όπως και η έγκριση από τα κράτη – μέλη θα πάρει λίγο χρόνο και νομικά θα οδηγήσει στην 1η Ιανουάριου του 2021 μπορούμε ήδη φέτος να κάνουμε πολλά με τις λεγόμενες «προτάσεις γέφυρα». «Δηλαδή ορισμένα προγράμματα από το ισχύον πλαίσιο μπορούμε να τα παντρέψουμε με το επόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε επιδοτήσεις ήδη από φέτος μεταξύ αυτών και αυτές που έχουν ήδη αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, δηλαδή βοήθεια της βραχυπρόθεσμης ανεργίας που είναι επίσης διαθέσιμα φέτος» , σημειώνει ο ίδιος.

Μεγάλη μέρα για την Ευρώπη

Αποτιμώντας συνολικά την πρόταση της Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Ξεπερνά τους περιορισμούς της και δείχνει ότι σε περιόδους κρίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει πρωτοφανή μέσα που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν στην διάθεση μας. Το πιο σημαντικό δεν είναι το μεγάλο ύψος αυτού του υπερόπλου σε πόρους αλλά ότι έχουμε για πρώτη φορά την από κοινού ανάληψη όλων των βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη», προσθέτοντας ότι «χει αναπτυχτεί μια δυναμική υπάρχει μια σύγκλιση πια στις πρωτεύουσες της ευρωπαικής ένωσης ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο η Ευρώπη πρέπει να ακολουθητέε το παράδειγμα των διεθνών ανταγωνιστών που έχουν κινηθεί σε ανάλογα σχήματα ρευστότητας που αγγίζουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Βέβαια θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση που δεν θα είναι εύκολη. Θα ξεκινήσει στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος, ειδικά μετά την σημερινή μας πρόταση ότι αυτή η σύγκληση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή εδώ στις Βρυξέλλες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:46