search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:09
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Δεν πανηγυρίζουμε για την πρόταση της Κομισιόν – Κομβικό ζήτημα το πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά

29.05.2020 17:15
Τσακαλώτος: Δεν πανηγυρίζουμε για την πρόταση της Κομισιόν - Κομβικό ζήτημα το πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά - Media

 

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης -που θα εξοπλιστεί, αν όλα πάνε καλά, με το ποσό των 750 δισ. ευρώ- ανέπτυξς από το βήμα της Βουλής ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι προφανώς και δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί, αλλά ότι η πρόταση αποτελεί «θετική έκπληξη».

Θετικά σημεία και γκρίζες ζώνες

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει τα θετικά της σημεία και τις γκρίζες ζώνες, θεωρώντας την ως θετική έκπληξη, επισημαίνοντας, βεβαίως, ότι από τη μία δεν είναι ακόμη γνωστή η τελική εκδοχή αναφορικά με το ύψος και το μείγμα δανείων και επιδοτήσεων αλλά ούτε και οι πιθανές αιρεσιμότητες, αλλά και από την άλλη, αν και δεν είναι πλήρης αμοιβαιοποίηση, έχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης.

Ο τέως ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ρήξεις με το παρελθόν με αυτή την πρόταση, καθώς και ότι ένα άλλο ερώτημα είναι πως χαράσσει κανείς πολιτική όταν προτείνονται λύσεις που δεν σε καλύπτουν πλήρως και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις χαραμάδες που δημιουργούνται για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής. Για παράδειγμα είπε, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ότι το κράτος ή οι υπερκρατικές δομές πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν ευνοούν μια επιχείρηση αλλά το σύνολο, που δεν ευνοούν μια χώρα αλλά το σύνολο των χωρών. «Αυτός είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός που, όμως, ανοίγει δρόμους. Πρέπει να χτίσουμε συμμαχίες για επενδυτική, κοινωνική πολιτική και πολιτική στον τομέα της υγείας», τόνισε.

Στόχος η μικρότερη ύφεση

Εξήγησε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση όσο καλύτερη αποδειχθεί τελικά η πρόταση της Επιτροπής, τόσο αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης να μην υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θαρραλέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, καθώς, όπως επισήμανε, ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση για να γίνει εφικτή η δεύτερη φάση ανάκαμψης. «Για να γίνει όμως αυτό είναι κομβικό ζήτημα το πως θα ξοδευτούν τα λεφτά και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς να έχουν συσσωρευτεί χρέη σε πολίτες και επιχειρήσεις».

Μάλιστα, σε μια αιχμηρή αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «όσο για το που θα βρούμε τα λεφτά δεν χρειάζεται ανάλυση. Αυτή έχει γίνει επανειλημμένα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν φιλοξενούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «από την πολιτική της ΝΔ φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σύνδρομο πρόσκρουσης. Στην ιατρική πρόκειται για ένα ορθοπεδικό θέμα, όπου καθώς κινεί κάποιος το χέρι του προς μία κατεύθυνση αυτό κολλάει για λίγο, αλλά μετά συνεχίζει την κίνηση προς την αρχική κατεύθυνση. Έτσι και ο κύριος Μητσοτάκης. Παραδοσιακά επιθυμεί τον περιορισμό του δημοσίου και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Για λίγο με την κρίση κόλλησε και μίλησε για τη σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας και χειροκρότησε τους γιατρούς. Αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε και μίλησε για τη σημασία του ιδιωτικού πυλώνα στην υγεία καθώς και για τα ΣΔΙΤ. Δεν ανησυχούμε λοιπόν, επανήλθε. Παραμένει όμως το ερώτημα του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν είδαμε να βοήθησε και πολύ».

«Δεν είναι στο DNA της ΝΔ ο δημόσιος τομέας»

«Και οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη για εξοπλισμό, γιατρούς και νοσηλευτές που θα νοικιάζει ο ιδιώτης στο νοσοκομείο χωρίς κανένα ρίσκο, αφού η πελατεία θα είναι του νοσοκομείου, είναι ο ορισμός της κρατικοδίαιτης επιχείρησης, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υγιή επιχειρηματικότητα», σημείωσε με νόημα ο τέως ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «βλέπουμε στις προτεινόμενες διατάξεις ένα συνονθύλευμα άκρως διαφορετικών ρυθμίσεων, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών. Υποβιβάζουν τη δημοκρατία και το διάλογο. Για αυτό και θα ψηφίσουμε αρνητικά» και υπογράμμισε, κλείνοντας, ότι «η εκτίμηση μας είναι ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση. Και ο Νότος είναι σε δύσκολη θέση. Και στην οικονομία και στα δημοσιονομικά. Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο ανοιχτή στο διάλογο. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Δεν είναι στο DNA της ΝΔ ο δημόσιος τομέας και φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα ούτε από την κρίση ούτε του 2009, ούτε την τωρινή. Όμως οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν δικαιολογία. Παρεμβάσεις που προϋποθέτουν την επίλυση στο θέμα του χρέους ή την ύπαρξη σοσιαλισμού, δεν βοηθούν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07