search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:04
MENU CLOSE

Η ιστορία ενός θεσμού και το πάθος μιας γυναίκας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2127
28-5-2020
30.05.2020 03:00
festival_1.jpg

 

Μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα, όλοι το ξέρουν, είναι η Καρδίτσα. Πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, ήμουν εκεί ή για το ονομαστό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ή για τα Καραϊσκάκεια ή για την παρουσίαση ενός βιβλίου ή για μια εκδρομή στην αγαπημένη μου Λίμνη Πλαστήρα ή για μια εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή με πολλούς αγαπημένους φίλους στους Σοφάδες και τον Παλαμά.

Από την πρώτη φορά που πήγα, «βάφτισα» οικοδέσποινα της πόλης την κυρία Βάσω Κοζιού. Αξιαγάπητη εκπαιδευτικός, παθιασμένη με την παράδοση του τόπου της, ήταν η «ψυχή» του φεστιβάλ, του λαογραφικού ομίλου «Απόλλων», της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού, μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην οικογένειά της και στην πόλη της.

«Η αγάπη μου προς το θέατρο και ο ενθουσιασμός μου για τον όμορφο θεσμό του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα το 1984, με ώθησαν να δραστηριοποιηθώ στην ανοιξιάτικη αυτή γιορτή του θεάτρου. Σαν νεράκι πέρασαν τα χρόνια που υπηρέτησα αυτόν τον θεσμό από διάφορα πόστα, με κυριότερο και μακροβιότερο αυτόν της υπεύθυνης της επιτροπής θεάτρου», μας λέει.

Εδώ και μερικά χρόνια, η Βάσω έγραφε πυρετωδώς. Μας εξηγεί γιατί…

«Από τα εικοσάχρονα ακόμη του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου έγιναν προσπάθειες να εκδοθεί ένα βιβλίο – λεύκωμα που θα περιλάμβανε την εικοσάχρονη πορεία του, όμως δυστυχώς δεν καρποφόρησαν. Και όσο έβλεπα το αρχειακό υλικό να συσσωρεύεται και εγώ να μεγαλώνω, όλο μεγάλωνε και η αγωνία μου. Με την έκδοσή του τώρα ολοκληρώθηκε για μένα ο μεγάλος κύκλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας».

Και συμπληρώνει: «Είναι αλήθεια πως κουράστηκα πολύ ώσπου να το ολοκληρώσω, γιατί έπρεπε να επιλέξω τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια αυτής της τριανταπεντάχρονης διαδρομής και να διασταυρώσω όλα τα στοιχεία των τεσσάρων παράλληλων αρχείων. Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της συγγραφής του βιβλίου – λευκώματος στηρίχθηκε στη μνήμη μου, αφού το φεστιβάλ θεάτρου το έζησα εκ των έσω για 33 ολόκληρα χρόνια και ως θεατής τα δυο τελευταία. Με την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος, θα ξεκινήσει και η διάθεσή του στο αναγνωστικό κοινό».

Καλοτάξιδο, λοιπόν!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15