search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45
MENU CLOSE

Στους δρόμους για τον Φλόιντ οι σταρ του Χόλιγουντ

03.06.2020 07:12
Στους δρόμους για τον Φλόιντ οι σταρ του Χόλιγουντ - Media

 

Με αφορμή τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, διάσημοι σταρ βγήκαν στους δρόμους μαχόμενοι ενάντια στον συστημικό ρατσισμό, τις διακρίσεις και τη βιαιότητα απέναντι σοτυς έγχρωμους πολίτες από την αστυνομία των ΗΠΑ.

«Είμαστε όλοι μολυσμένοι και ακόμη και μετά από 400 χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε εμβόλιο» είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ χαρακτηρίζοντας τον ρατσισμό ως “τη δική μας προσωπική πανδημία”.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Φλόιντ δολοφονήθηκε», λέει ο διάσημος σταρ για τον Αφροαμερικανό και την “επέμβαση” της αστυνομίας στη Μινεσότα, τη στιγμή που τα τελευταία λόγια του Φλόιντ «δεν μπορώ να αναπνεύσω» έχουν γίνει μήνυμα και σύνθημα στο στόμα των διαδηλωτών. Ο Κλούνεϊ αναφέρει επίσης κι άλλες περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος εγχρώμων, όπως αυτές του Ρόντνεϊ Κινγκ και του Έρικ Γκάρτνερ.

Ο επίσης βραβευμένος με το Όσκαρ Τζέρεμι Φοξ βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλευρό της έγχρωμης δημάρχου Λόντον Μπριντ, γονατίζοντας συμβολικά σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο Φοξ βρέθηκε στις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, καλώντας τους φίλους του στο Χόλιγουντ να δραστηριοποιηθούν, κατεβαίνοντας στους δρόμους και όχι μένοντας στα σπίτια τους.

Πολλοί ήταν, μάλιστα, αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα..

Η ηθοποιός Έλεν Πέιτζ ανέβασε ένα βίντεο από μία ειρηνική διαδήλωση στη Times Square της Νέας Υόρκης, ενώ η Πάρις Τζάκσον κατέβηκε στους δρόμους του Λος Άντζελες κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Ειρήνη, Αγάπη, Δικαιοσύνη».

«Τραγουδήσαμε στο Μπέβερλι Χιλς και στο West Hollywood» περιέγραφε στις δικές της εμπειρίες η Αριάνε Γκράντε, ενώ πολλοί είναι οι σταρ που περιγράφουν τις επιθέσεις των αστυνομικών που βίωσαν στον απόηχο των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Χάλσι έγραψε στο twitter ότι oι διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες έγιναν στόχος δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο τα σχετικά βίντεο και τις φωτογραφίες, γράφοντας ότι η ίδια είδε πολύ αίμα και ότι βοήθησε τραυματίες.

Ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ ανέβασε στο twitter εικόνες από διαδήλωση στο Σικάγο, όπου ο καθένας μπορούσε να ακούσει τις απειλητικές φωνές.

«Δεν ήθελαν να τραβήξω βίντεο από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο, γι’ αυτό όρμησαν με τα γκλομπ καταπάνω μου», περιγράφει ο ίδιος με τις εικόνες να δείχνουν τους αστυνομικούς να χτυπούν το ποδήλατό του.

Λίγες είναι οι φορές που τόσοι πολλοί διάσημοι διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής έχουν συσπειρωθεί και τοποθετηθεί ανοιχτά πίσω από μια υπόθεση.

Ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Άρνολτ Σβαρτσενέγκερ, η Σελίν Ντιόν, η Τζένιφερ Λόπεζ και η Μπιγονσέ, αποτελούν κάποια ακόμη διάσημα ονόματα που δηλώνουν αγανακτισμένοι με την αστυνομική βία, την παραβίαση των δικαιωμάτων και τις διακρίσεις.

Η Κιμ Καρντάσιαν αναζητούσε μέσω twitter την μαθήτρια που χτυπήθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από γκλομπ της αστυνομίας στη Μινεάπολη , προκειμένου να συμβάλει στα ιατρικά έξοδα. Η ηθοποιός Κάθριν Χέιγκλ, από την άλλη εξέφρασε τους φόβους της στο instagram αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τη θετή της αφροαμερικανή κόρη της «από την αποκρουστική αλήθεια του ρατσισμού».

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγραψε σε άρθρο στο περιοδικό The Atlantic ζητώντας τον τερματισμό της αστυνομικής βίας: «Όταν το 1968 μετανάστευσα στις ΗΠΑ, πολλοί διαδήλωναν κατά του ρατσισμού», επισήμανε ο αυστριακός την καταγωγή ηθοποιός. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα της ανισότητας σε αυτήν την χώρα» τόνισε.

Άλλοι επώνυμοι, μεταξύ αυτών και η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Τραμπ, λόγω των απειλών του ότι θα αναμείξει τον στρατό: «Αφού άναψες τη φωτιά της κυριαρχίας των λευκών και του ρατσισμού, τώρα έχεις το θράσος να προσποιείσαι ότι διαθέτεις το ηθικό πλεονέκτημα να απειλείς με χρήση βίας; Το Σεπτέμβριο θα χάσεις το αξίωμά σου», έγραψε η Τέιλορ Σουίφτ απευθυνόμενη στον ίδιο τον Τραμπ.

«Χρειαζόμαστε πολιτικούς, που να μεταχειρίζονται τους πολίτες τους ισότιμα, που να μην υποδαυλίζουν μίσος και βία” γράφει σε άρθρο του ο Κλούνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45