16/07/2020 15:38:00

Ζερεφός για κλιματική αλλαγή: Στα 700 δισ. η ζημιά για την Ελλάδα

Ζερεφός για κλιματική αλλαγή: Στα 700 δισ. η ζημιά για την Ελλάδα - Media

 

Την πρόβλεψη έκανε ο Παγκόσμιος Mετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) για «ένα αρκετά καυτό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο» περιλαμβάνοντας όλη την Ευρώπη σχολίασε ο Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός.

Ο γνωστός καθηγητής δήλωσε στο ethnos.gr ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τη βόρεια και τη βορειοδυτική Ευρώπη που επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο: «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι είναι μία περιοχή που είναι προστατευμένη από τα ρεύματα λόγω της ύπαρξης των τεράστιων ορεινών όγκων στην Ιβηρική Χερσόνησσο και στις Άλπεις. Θα χαρακτήριζα την ανατολική Μεσόγειο  ως ένα είδος hot spot που επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από τους καύσωνες που προέρχονται από την Αφρική».

Επιπλέον εκτίμησε για το καλοκαίρι του 2020 πως «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δίνει πρόβλεψη για την περιοχή μας για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές εκτιμήσεις. Ειδικά το καλοκαίρι είναι πιο ήπιο εκτός από ακραίες εξάρσεις όπως ο καύσωνας». Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είπε: «Μέχρι και την προσεχή εβδομάδα οι προγνώσεις δίνουν καλοκαιρία. Ίσως κάποια αστάθεια να έχουμε στα βορειοδυτικά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο».

«Στο παρελθόν κάναμε προσπάθεια για να πείσουμε πως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Τώρα αυτό είναι δεδομένο όπως είναι δεδομένες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της υπερθέρμανσης της ξηράς και της θάλασσας τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο δυνατά και αυτό θα επιφέρει ένα τεράστιο κόστος μέσα από καταστροφές που θα προκαλούνται. Σε πρόσφατη έρευνα μας έχουμε υπολογίσει το κόστος για την Ελλάδα στα 700 δισεκατομμύρια Ευρώ μέχρι το 2100. Επομένως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να έχουμε γνώση για αυτά που θα έρθουν», πρόσθεσε.

Τέλος ο Χρήστος Ζερεφός μίλησε για την κατακόρυφη αύξηση των καταιγίδων και των κεραυνοπτώσεων στην Ελλάδα: «Είναι σαφές πως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των καταιγίδων και η σφοδρότητα τους και αυτό οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών και της ξηράς πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.