search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:20
MENU CLOSE

ΕΕ κατά Apple: Ξεκινούν δύο νέες έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

16.06.2020 11:25
ΕΕ κατά Apple: Ξεκινούν δύο νέες έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας - Media

Δύο έρευνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας αντιμετωπίζει η Apple για το App Store της, καθώς και για την εφαρμογή Apple Pay, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή προστίμου – ρεκόρ από πλευράς της Κομισιόν στην αμερικανική εταιρεία.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητα για ζητήματα Ανταγωνισμού και Μετάβασης στην Ψηφιακή Εποχή Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα εξετάσει κατά πόσον οι κανόνες του app store της Apple, οι οποίοι αναγκάζουν υποχρεωτικά τους developers να χρησιμοποιούν το σύστημα της εταιρείας, με χρεώση συνδρομής 30%, είναι σύννομοι.

Οι αρχές της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης τους όρους λειτουργίας του Apple Pay.

“Φαίνεται ότι η Apple έχει αποκτήσει έναν ρόλο κλειδοκράτορα σε ό,τι αφορά τη διανομή των εφαρμογών και του περιεχομένου για τους χρήστες δημοφιλών συσκευών Apple”, ανέφερε η κ. Βεστάγκερ, σε δήλωσή της νωρίτερα σήμερα. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές στις οποίες η Apple ανταγωνίζεται με άλλους developers εφαρμογών, όπως στο πεδίο του Apple Music ή του Apple Books”.

Η έρευνα έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ερευνών για τη δραστηριότητα των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, η οποία έχει δεχθεί πυρά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Google, το 2019, μετά από μία δεκαετία ερευνών για τις πρακτικές της, είχε συγκεντρώσει συνολικά πρόστιμα ύψους 9 δισ. δολ. από την Κομισιόν. Έρευνα κατά της Amazon.com αναμένεται να κλιμακωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

H Apple σημειώνει ότι η ΕΕ ανταποκρίνεται απλώς σε αιτήματα για έρευνα τα οποία υποβάλλουν ανταγωνιστές της οι οποίοι “απλώς θέλουν να μην πληρώνουν και δεν θέλουν να παίζουν με τους ίδιους κανόνες με τους άλλους”.

Είναι απογοητευτικό, τονίζει ακόμη, “που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί αβάσιμες καταγγελίες μιας χούφτας εταιρειών”. Στο τέλος της ημέρας, καταλήγει, “ο στόχος μας είναι απλός: οι πελάτες μας να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη εφαρμογή ή υπηρεσία της επιλογής τους, σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον”.

Ήδη η κατασκευάστρια των iPhone δίνει νομική μάχη ενάντια σε εντολή της Βεστάγκερ του 2016 που την αναγκάζει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08