search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:39
MENU CLOSE

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση Μουσικής και Καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

17.06.2020 08:43
Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση Μουσικής και Καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Media

 

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα -και όχι μόνο- η πρόταση του υπουργείο Παιδείας για κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων και της Μουσικής σε πέντε από τις έξι τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, την υποτίμηση των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και τη μείωση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας το υπουργείο τα «βάζει» με τα Καλλιτεχνικά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι τώρα, διδάσκονταν στο Λύκειο τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης, ενώ στο Γυμνάσιο διδασκόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις. Στη νέα πρόταση του υπουργείου παραμένει το μάθημα μόνο στην Α΄ Γυμνασίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί ιδιαίτερα αιχμηρά η ΟΛΜΕ η οποία υποστηρίζει ότι αυτές οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διαθεσιμότητα τους καθηγητές αυτών των κλάδων.

«Τι σχολείο είναι αυτό και σε ποια χώρα, στην Ελλάδα; Πέρα από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική που θα στερείται ο μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας» λέει η κα Ελένη Γούναρη, ζωγράφος, κλάδου ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά, του θα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που θα καταθέσει για την Υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

«Πέρα από το προφανές, ότι η κατάργηση αυτών των μαθημάτων θα σημάνει κι άλλες απώλειες θέσεων εργασίας στο ήδη πετσοκομμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, η απόφαση αυτή συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην περαιτέρω τεχνοκρατικοποίηση της Παιδείας. Ένα σύστημα που θέτει ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τον ανταγωνισμό, βάζοντας στο περιθώριο μαθήματα και έννοιες που είναι συνώνυμα με τον ανθρωπισμό» αναφέρουν καθηγητές της Μουσικής.

«Στο «νέο σχολείο» που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας έμειναν τα θρησκευτικά, τα λατινικά (γ0ιατί η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά «αριστερά») και μια διαγωγή κοσμία», είναι ένα από τα πολλά σχόλια στα social media.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24