search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:59
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Εκλογικό ντέρμπι εν μέσω όξυνσης της πανδημίας κορωνοϊού

25.06.2020 08:45
Βόρεια Μακεδονία: Εκλογικό ντέρμπι εν μέσω όξυνσης της πανδημίας κορωνοϊού - Media

 

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται η εκλογική μάχη μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζαέφ και του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη 20 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα δείχνουν πως θα έχουμε εκλογικό ντέρμπι.. Σύμφωνα με τα ευρήμετά της, που παρουσίασε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Telma», το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ προηγείται μόλις με 1,6% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία ξεπερνά το 40%.

img-b52c37e1a6746e9257ff88b9c6113035-v.jpg

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Ζόραν Ζάεφ προηγείται με ποσοστό 18,8%, έναντι ποσοστού 15% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν πολιτικό της χώρας.

Το VMRO-DPMNE προηγείται στους σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο στην γενική πρόθεση ψήφου, το SDSM υπερκαλύπτει αυτή τη διαφορά λόγω της αυξημένης επιρροής του στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής, όπου η απήχηση του VMRO-DPMNE είναι μηδενική. Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικώς το διάστημα 16-21 Ιουνίου 2020, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,1%

Εν μέσω 100 κρουσμάτων την ημέρα

Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της χώρας από την Παρασκευή 26 Ιουνίου, παρά την καταγραφή περισσότερων από 100 νέων κρουσμάτων καθημερινά. Συνολικά 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχουν 3.095 ενεργά κρούσματα.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου περίπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από την Παρασκευή 26 Ιουνίου δεν θα υπόκεινται στον περιορισμό της κατ’ οίκον απομόνωσης δύο εβδομάδων που ισχύει σήμερα, ούτε θα χρειάζεται να επιδείξουν στα σύνορα αρνητικό τεστ κορονοϊού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:59