search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:15
MENU CLOSE

Πώς «διαβάζουν» στην Ελλάδα την απόφαση για τη Novartis

26.06.2020 17:32
Σκάνδαλο Novartis: Ποινικές διώξεις κατά στελεχών της εταιρείας και γιατρών - Media

 

Στον απόηχο της εξωδικαστικής συμφωνίας της Novartis με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, νέα κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Όλες οι πλευρές δηλώνουν «δικαιωμένες» είτε μιλούσαν για σκάνδαλο είτε έβλεπαν σκευωρία, ενώ δικαιωμένος δηλώνει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπόθεση αφήνει εκτεθειμένο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ για απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκατ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκατ. δολάρια στην SEC.

Όπως προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της ίδιας της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.  Ωστόσο, ο φαρμακευτικός κολοσσός, συνομολογεί παράνομες καταβολές χρημάτων για τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων του.

Η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της SEC για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis:

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλας, σε σημερινή δήλωσή του αναφέρει ότι ο εντολέας του «δικαιώνεται μέσα από αυτήν τη συμφωνία ΗΠΑ-NOVARTIS».

Πανηγυρίζει η ΝΔ

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Επισήμανε ακόμη πως «κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο “μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών».

Η απόφαση για την Novartis, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναδεικνύει δύο στοιχεία

«Γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του. 
Δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης» 

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το ελληνικό δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους «αρμούς» της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δικαιωμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ: «Τι αποσιωπά η ΝΔ»

Για απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών “που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis”, έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα και την μόλις χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για το μέγα σκάνδαλο Novartis», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή CNN NOW, ενώ υποστήριξε ότι «καταρρέει πλέον το αφήγημα περί σκευωρίας -αντί σκανδάλου- που επιχείρησε να στήσει το παλιό πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Μέσω πηγών του, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να δώσει συνολική απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι οποίες κατηγορούν τη ΝΔ ότι “προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός της Novartis αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών”. 

Απαντούν στο επιχείρημα της ΝΔ ότι “το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα” και υποστηρίζουν ότι “ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ, δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου”.

Οι ίδιες πηγές παραθέτουν την δική τους εκδοχή για το τι ισχύει: “Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977). Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;

Εξάλλου, στην ίδια η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως “προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες, για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο, ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της”. Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους.

Στο πλαίσιο λοιπόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού η Novartis αποδέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Κράτος (υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, όταν δηλαδή ήταν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis”.

Ακολούθως, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή μέχρι τώρα: “Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis, δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο”.

Στην ανακοίνωσή τους, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν σε αυτό που θεωρούν αυτονότητο: “Σήμερα λοιπόν, η ΝΔ, το μόνο που έχει κάνει, είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική”.

Αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής, με σκληρή ανακοίνωσή του, κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ «για την άθλια σκευωρία και το παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε με τη βαθιά δεξιά», όπως αναφέρει.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών ότι καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους».

«Ο λαός θα τους κρίνει και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία “deal” μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών. Ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια ούτε πολύ περισσότερο αποδεικνύουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους των σκανδάλων».

«Απ’ αυτή την άποψη η προσπάθεια της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ’ αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδύουν τα πάρε – δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της πολυεθνικής στις ΗΠΑ, δικαιώνει πλήρως την πάγια θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για το πανηγύρι της μίζας στην Ελλάδα», αναφέρει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:

«Βγάζουν λεφτά οι Αμερικανοί, επειδή κάποιοι έκλεψαν τους Έλληνες, όπως ακριβώς έγινε και με τη Siemens! Όσοι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, οφείλουν να συνταχθούν με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στον αγώνα για να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα. Τα λεφτά των Ελλήνων, στους Έλληνες!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32