search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:25
MENU CLOSE

Ο κορωνοϊός έβαλε… τέλος στο φιλί της ζωής (Video)

29.06.2020 10:09
Ο κορωνοϊός έβαλε... τέλος στο φιλί της ζωής (Video) - Media

 

Με μικρές αλλαγές γίνεται πλέον η διαδικασία διάσωσης στις παραλίες, λόγω… Covid-19.

Για τις νέες συνθήκες στη διαδικασία διάσωσης στην εποχή του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή «Mini Καύσωνας» ο εκπαιδευτής ναυαγοσώστης Στέλιος Τσαλίκης.

Όπως είπε, λόγω Covid-19 υπάρχουν ορισμένες αλλαγές, όπως η αποφυγή κοντινής επαφής, πρόσωπο με πρόσωπο, του ναυαγοσώστη με τον λουόμενο.

Το κυριότερο είναι πως έχει καταργηθεί το φιλί της ζωής και πως η διαδικασία γίνεται με φιάλη οξυγόνου.

Το φιλί της ζωής είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απώλειας των αισθήσεων είτε λόγω καρδιακής προσβολής είτε λόγω πνιγμού, προκειμένου αυτές να ανακτηθούν.

Πρόκειται ωστόσο για μέθοδο που δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι πιθανό να αποβεί μοιραία για τη ζωή του πάσχοντος.

Ιαπωνική μελέτη 4.000 περιστατικών έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή προσβολή έξω από το νοσοκομείο διπλασιάζονται αν κάποιος περαστικός παραλείψει το φιλί της ζωής και εστιάσει στην επαναφορά της καρδιάς με ρυθμικές μαλάξεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη οποιουδήποτε οφέλους από την προσθήκη αερισμού στόμα με στόμα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης έξω από το νοσοκομείο, το άτομο που βοηθά τον ασθενή πρέπει εναλλάξ να δίνει το φιλί της ζωής και να εφαρμόζει 30 γρήγορες μαλάξεις στο στήθος. Το φύσημα αέρα μέσα στο στόμα του ασθενή έχει στόχο την οξυγόνωση του αίματος, ενώ οι πιέσεις στο στήθος επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα επιβίωσης είναι υψηλότερη όταν το αίμα περιέχει λιγότερο οξυγόνο αλλά μετακινείται μέσα στο σώμα με συνεχείς μαλάξεις του στήθους.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η παράλειψη του φιλιού της ζωής είναι σκόπιμη μόνο στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, και όχι στην περίπτωση πνιγμού, ασφυξίας ή υπερβολικής δόσης ουσιών.

Η μελέτη εξέτασε 4.068 ενήλικες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μπροστά σε ξένους, από τους οποίους οι 439 έλαβαν μόνο μαλάξεις και οι 712 συμβατική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Οι 2.917 -περισσότερο από το 70%- έμειναν αβοήθητοι.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21