search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:59
MENU CLOSE

Φρικιαστικό: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν κινεζικά προϊόντα που φέρονται να αποτελούνται από μαλλιά μουσουλμάνων

03.07.2020 17:18
Φρικιαστικό: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν κινεζικά προϊόντα που φέρονται να αποτελούνται από μαλλιά μουσουλμάνων - Media

 

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα φορτίο προϊόντων που αποτελούνται από ανθρώπινα μαλλιά, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από τους μουσουλμάνους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της δυτικής Κίνας.

Οι αρχές των τελωνείων και της συνοριοφυλακής (CBP) αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του φορτίου ήταν 13 τόνοι από περούκες και άλλα προϊόντα από μαλλιά, εκτιμώμενης αξίας $800.000.

«Η παραγωγή αυτών των αγαθών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εντολή κατάσχεσης στοχεύει στην αποστολή ενός ξεκάθαρου και άμεσου μηνύματος σε όλους τους οργανισμούς που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά εντός των ΗΠΑ, ότι οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές στις εφοδιαστικές αλυσίδες της χώρας», δήλωσε η Μπρέντα Σμιθ, αναπληρώτρια επίτροπος του γραφείου εμπορίου της CBP.

Είναι η δεύτερη φορά για φέτος που η CBP έχει εκδώσει μία από τις σπάνειες εντολές κατάσχεσης. Και οι δύο αφορούσαν προϊόντα μαλλιών από την Κίνα, βάσει της υποψίας ότι οι άνθρωποι που τα παράγουν υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Είναι σπαρακτικό»

Η Ρουσάν Αμπάς, μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ουιγκούρ, η αδερφή της οποίας αγνοείται στην Κίνα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και πιστεύεται ότι κρατείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, δηλώνει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις περούκες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το ποιοι ενδέχεται να τις κατασκευάζουν.

«Είναι σπαρακτικό για μας», εξηγεί στον Guardian. «Θέλω οι πολίτες να σκέφτονται τη σκλαβιά που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι ακόμη και στις μέρες μας. η αδερφή μου βρίσκεται κάπου παρά τη θέλησή της και εξαναγκάζεται να φτιάχνει, τι; Περούκες;».

Και τα δύο φορτία που έχουν κατασχεθεί προέρχονται από την περιοχή Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, όπου τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κρατά παρά τη θέλησή τους μειονότητες τουρκικής καταγωγής. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους μπορεί ακόμη και να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Φρικτές συνθήκες κράτησης

Οι κρατούμενοι είναι κλεισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, όπου υφίστανται ιδεολογική κατήχηση, αναγκάζονται να αποκηρύξουν τη θρησκεία και τη γλώσσα τους και δέχονται σωματική κακοποίηση. Η Κίνα υποπτεύεται από πολύ παλιά ότι οι Ουιγκούρ, οι οποίοι είναι κυρίως μουσουλμάνοι, έχουν αποσχιστικές τάσεις, εξαιτίας της ξεχωριστής γλώσσας, της κουλτούρας και της θρησκείας τους.

Έρευνες του AP και άλλων οργανισμών έχουν ανακαλύψει επανειλημμένως ότι οι άνθρωποι που ζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, τα οποία αποκαλούνται από τους ακτιβιστές «μαύρα εργοστάσια» κατασκευάζουν αθλητικά είδη και άλλα ρούχα για δημοφιλείς αμερικανικές εταιρείες.

Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών έχει δηλώσει ότι οι εθνικές μειονότητες δεν εξαναγκάζονται σε εργασία ούτε κρατούνται παράβομα.

Οι αρχές της Σιντζιάνγκ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκλεισαν και όλοι οι κρατούμενοι «αποφοίτησαν». Όμως ο ισχυρισμός δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές, εξαιτίας της αυστηρής επιτήρησης και των περιορισμών της δημοσιογραφίας στην περιοχή.

Ορισμένοι Ουγκούρ και Καζάκοι έχουν δηλώσει στο AP ότι οι συγγενείς τους έχουν απελευθερωθεί, όμως πολλοί άλλοι αναφέρουν ότι αγαπημένα τους πρόσωπα εξακολουθούν να κρατούνται, έχουν φυλακιστεί ή έχουν μεταφερθεί για καταναγκαστικά έργα σε εργοστάσια.

Πηγή: www.theguardian.com/in.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:56