search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:03
MENU CLOSE

Υπερασπίζεται η Vogue το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο για την ψυχική υγεία – Αντιδράσεις ειδικών

05.07.2020 15:28
Υπερασπίζεται η Vogue το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο για την ψυχική υγεία - Αντιδράσεις ειδικών - Media

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία το διφορούμενο εξώφυλλο της Vogue.

Στο τεύχος που είναι αφιερωμένο στην ψυχική υγεία («Τεύχος Τρέλας», Madness Issue) μία γυναίκα βρίσκεται καθιστή στην μπανιέρα ενός νοσοκομείου. Δύο νοσοκόμες βρίσκονται δίπλα της και η μία από αυτές τις ρίχνει νερό με μια κανάτα στο κεφάλι. 

Ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας και πάσχοντες κάνουν λόγο για «δυστοπική και ξεπερασμένη» αντίληψη για τη θεραπεία, ενώ η πορτογαλική Vogue επιμένει πως το εξώφυλλο αποσκοπούσε στο «να πυροδοτήσει τη συζήτηση» και πως στόχος του εξωφύλλου ήταν να «ρίξει φως στα σημαντικά ζητήματα του σήμερα». 

«Το κεντρικό θέμα ερευνά το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής νόσου και σε αυτό αποτυπώνεται η πραγματική ζωή και οι αυθεντικές ιστορίες», αναφέρει το περιοδικό σε ανάρτηση το twitter, προσθέτοντας ότι στο τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις και κείμενα ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και άλλων ειδικών. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

THE MADNESS ISSUE. COVER 1/4 It’s about love. It’s about life. It’s about us. It’s about you. It’s about now. It’s about health. It’s about mental health. #themadnessissue It’s about time. . Edição julho/agosto disponível em vogue.pt/shop Nas bancas disponível a partir de 10 de julho. ___ July/August issue available at vogue.pt/shop Newsstands available from July 10th. . Photography @branislavsimoncik Styling @ninaford_ @nemamconaseba Hair @janmolnarofficial Make up @lukaskimlicka Models @simonakirchnerova Assistants Branislav Waclav / @PatrikHopjak / @fosia.rvs @exitmodelmanagement . #vogueportugal @lighthouse.publishing #editorinchief @sofia.slucas #creativedirection @jsantanagq

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue Portugal (@vogueportugal) στις

Η γυναίκα που απεικονίζεται στο εξώφυλλο στην μπανιέρα, μοντέλο από τη Σλοβακία, με ανάρτησή της στο Instagram έκανε λόγο για μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της καθώς στη φωτογραφία πλαισιώνεται από μέλη της οικογένειάς της. «Εξώφυλλο στη Vogue με τη μαμά μου και τη γιαγιά μου», έγραψε η Σιμόνα Κιρτσνέροβα.

Ωστόσο σε νεότερη ανάρτησή της μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, ανέφερε πως τα μοντέλα δεν είναι υπεύθυνα για τις φωτογραφίες.

Μάλιστα διευκρινίζοντας πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν έγραψε: «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να σοκάρει και να είναι αληθινή» έγραψε διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Πρόσθεσε πως αντιμετώπισε ζητήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν και απέναντι σε τέτοια ζητήματα «είμαστε όλοι μαζί και δεν πρέπει να διχαζόμαστε».  

«Ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας»

Μιλώντας στο BBC, η κλινική ψυχολόγος Κατερίνα Αλεξανδράκη δήλωσε από το Λονδίνο, όπου εργάζεται, πως το εξώφυλλο ξεπερνά τα όρια της δεοντολογίας. «Για εκείνους που έχουν εμπειρία από το ψυχιατρικό σύστημα το να βλέπουν μία γυναίκα στο εξώφυλλο ενός περιοδικού μόδας σε μία τόσο ευάλωτη θέση μπορεί να τους θυμίζει μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους», είπε και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη εικόνα ενισχύει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες και αβοήθητες σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ παράλληλα δεν αποτυπώνει τον αγώνα όλων εκείνων που νόσησαν για να ξεπεράσουν τα ζητήματά τους. 

Η ψυχοθεραπεύτρια Σίλβια Μπαπτίστα από τη Λισαβόνα κατήγγειλε «ένα απροσδιόριστο και ασεβές σύνολο», τονίζοντας πως το εν λόγω εξώφυλλο αποτελεί «ό,τι δεν χρειάζεται η ψυχική υγεία». 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:02