search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20
MENU CLOSE

Η ελίτ, τα απαγορευμένα ταξίδια και τα «αντίποινα» – Βόλτες στο Πήλιο για τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού παρά τις απαγορεύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2133
9-7-2020
15.07.2020 03:00
tzonson.jpg

 

Η τάξη της ελίτ πάντα είχε πρόσβαση σε πράγματα και προνόμια που οι προλετάριοι ποτέ δεν κατάφεραν να έχουν. Αυτό απέδειξε με το ταξίδι του από τη Βρετανία στην Ελλάδα ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Συγκεκριμένα, ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού πραγματοποίησε πτήση στην Αθήνα μέσω της Σόφιας της Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη χώρα.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον υπερασπίστηκε το ταξίδι του στη βίλα του στο Πήλιο λέγοντας ότι ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει εργασίες στο ακίνητό του προκειμένου να το νοικιάσει. 
Ωστόσο, οι οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να ασκήσει κριτική στο ταξίδι του πατέρα του και την Παρασκευή πρότεινε τα μέσα ενημέρωσης να θέσουν το ζήτημα απευθείας στον Στάνλεϊ.

Σημαντικές… ξάπλες

Ο 79χρονος Στάνλεϊ Τζόνσον δημοσίευσε μέχρι και φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έφτανε στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Είπε σε δημοσιογράφους ότι ταξίδευε για σημαντικές δουλειές.
Πάντως, ο βρετανικός «Guardian» υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα που να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα θέτουν προς ενοικίαση αφού έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό. 
Ο 79χρονος νοικιάζει το κατάλυμα για 2.100 βρετανικές λίρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 2.330 ευρώ, κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.
Σε συνέντευξή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης έξω από την ορεινή βίλα στο Πήλιο την Πέμπτη, ο Στάνλεϊ Τζόνσον δήλωσε: «Δεν ξέρω ποια είναι η αντίδραση του βρετανικού κοινού. Ήρθα εδώ για να περάσω ήσυχα μερικές μέρες και να οργανώσω το σπίτι».

Είπε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή 10 Ιουλίου. «Οι άνθρωποι ανυπομονούν να φτάσουν εδώ, οπότε έχω μόνο μια εβδομάδα για να οργανώσω τα πάντα. Και αυτή είναι μια χώρα που έχει τα πάντα. Πώς θα μπορούσατε να είστε εδώ και να μην κοιτάζετε γύρω αυτό το φανταστικό μέρος; Έχω πολλές οδηγίες σχετικά με το πώς να ετοιμάσω το μέρος με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για τον κορωνοϊό».
Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια αερογέφυρα «όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό» για να διευκολυνθεί το άμεσο ταξίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία.
«Πόσο υπέροχο θα ήταν αν, πολύ γρήγορα, οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία» συμπλήρωσε.
Οι αντιδράσεις

Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση ή τοποθέτηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού παρέβλεψε την απαγόρευση για τις πτήσεις που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Βρετανός βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζέιμι Στόουν είπε στο BBC ότι το περιστατικό «βρομάει», καθώς θέτει «έναν κανόνα για αυτούς και έναν άλλο κανόνα για τους υπόλοιπους από εμάς».
Ο επίσης βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Άλιστερ Καρμάικλ εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε «να εξηγήσει την οπτική του σχετικά με το γεγονός ότι ο πατέρας του προφανώς έχει πραγματοποιήσει πτήση προς την Ελλάδα παραβιάζοντας τις οδηγίες».

Αναφερόμενος στις εξηγήσεις που έδωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον Ντόμινικ Κάμινγκς, όταν κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων της καραντίνας τον Μάρτιο, ο Άλιστερ Καρμάικλ είπε: «Νομίζω ότι όλοι θα καλωσορίσουμε μια εξήγηση».
Απαντώντας για τη βρετανική κυβέρνηση, ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ είπε: «Θυμάμαι κάπου στη Βίβλο ότι οι αμαρτίες του πατέρα θα μεταφερθούν στον γιο, αλλά δεν θυμάμαι να ήταν ποτέ το αντίστροφο. Νομίζω ότι ο αξιότιμος κύριος ψαρεύει απεγνωσμένα για να προσπαθήσει να κάνει οποιαδήποτε κριτική στον πρωθυπουργό».
 

Τα «αντίποινα»
Βέβαια, ναι μεν ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού αψήφησε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά η Βρετανία είναι αυτή που τώρα εφαρμόζει «αντίποινα» απέναντι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στη λίστα εξαιρέσεων σε ό,τι αφορά τους κανόνες καραντίνας για την Αγγλία. 
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επέτρεπαν μια τέτοια εξαίρεση για την Ελλάδα, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι θα επιτραπούν τα ταξίδια από την Ιταλία και την Ισπανία παρά το βεβαρημένο ιστορικό τους, κάτι που ερμηνεύεται ως αντίποινα από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Αγγλία χαλαρώνει τους κανόνες καραντίνας για περίπου 50 άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα άρει από τις 10 Ιουλίου την υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού για όσους ταξιδιώτες φτάνουν στη Βρετανία από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα είναι στις χώρες που θα ισχύει η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας. 
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι περίμενε οι χώρες που θα περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα άρσης καραντίνας για την Αγγλία να ανταποδώσουν χαλαρώνοντας τους δικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20