09/08/2020 06:02:57

Η Μόσχα «παγώνει» την Αθήνα: Επιμένει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι «εσωτερικό θέμα» της Τουρκίας

Εικόνα ντροπής: Τούρκος ξάπλωσε στην Αγία Σοφία για selfie (Photo) - Media

 

Σαν να μην έφθανε η... φιλική συζήτηση Πούτιν-Ερντογάν για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εμμένει στην εξαιρετικά ουδέτερη και επί της ουσίας "φιλική" προς τον Ερντογάν στάση ότι το θέμα αποτελεί «εσωτερικό ζήτημα» της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι «το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού».

Πάντως, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, «αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει», προσθέτοντας ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η κρατική Δούμα και οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία. Αλλά από την πλευρά της, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την απόφαση, η Αγία Σοφία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.