search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:23
MENU CLOSE

Κόσοβο: Στον εισαγγελέα ο Χασίμ Θάτσι – Αρχηγός του αντάρτικου στρατού UCK και πρόεδρος της χώρας

14.07.2020 06:17
Κόσοβο: Στον εισαγγελέα ο Χασίμ Θάτσι - Αρχηγός του αντάρτικου στρατού UCK και πρόεδρος της χώρας - Media

 

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, προσήλθε χθες στον εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου για το Κόσοβο, που εδρεύει στη Χάγη, ο οποίος στις 24 Ιουνίου είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την επισημοποίηση των κατηγοριών εις βάρος του για 100 δολοφονίες κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας» είπε ο Θάτσι στους δημοσιογράφους, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Χάγης. «Πιστεύω στην ειρήνη, στην αλήθεια, στη συμφιλίωση και στη δικαιοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία». Ο Θάτσι υπήρξε αρχηγός του αντάρτικου στρατού, που πολέμησε για την απελευθέρωση του Κοσόβου (KLA, στα αλβανικά UCK), πρωθυπουργός και πλέον πρόεδρος του Κοσόβου.

Σύμφωνα με το Reuters που μεταφέρει η Καθημερινή η απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της διάσπασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας απασχόλησε το ad hoc διεθνές δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο όμως δεν διέθετε την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για να ασχοληθεί με όλες τις υποθέσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του πολέμου για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, το 1999, δημιουργήθηκαν με διεθνή στήριξη ειδικά δικαστήρια που υπάγονται μεν στο δικαστικό σύστημα της κάθε χώρας, αλλά εδρεύουν και αυτά στη Χάγη.

Κατάργηση του νόμου

Στις 24 Ιουνίου και ενώ ο Θάτσι είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ, όπου θα συναντούσε τον Σέρβο ομόλογό του με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, ο εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι έχουν απαγγελθεί εναντίον του Θάτσι κατηγορίες από τον Απρίλιο και τώρα εξετάζεται η επισημοποίησή τους.

Χωρίς να αναφερθεί στην πολιτική διαπραγμάτευση, ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μυστική απόπειρα κατάργησης του νόμου περί ειδικού δικαστηρίου για να παρεμποδιστεί το έργο του και να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Πέραν του Θάτσι, κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βέσελι, και άλλοι. Με τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Θάτσι ξεκαθάρισε ότι, αν οι κατηγορίες επισημοποιηθούν, θα παραιτηθεί από το αξίωμά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08