search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:58
MENU CLOSE

Ισπανία: Νέο τοπικό lockdown στην Καταλονία σε περιοχή με 160.000 κατοίκους

15.07.2020 11:18
Ισπανία: Νέο τοπικό lockdown στην Καταλονία σε περιοχή με 160.000 κατοίκους - Media

 

Η πόλη Λέριδα και αρκετοί γειτονικοί δήμοι στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) τέθηκαν πάλι σήμερα σε lockdown λόγω μιας σημαντικής εστίας μόλυνσης, έπειτα από ένα μπρα-ντε-φερ με τη δικαιοσύνη.

Οι αρχές της περιοχής αυτής κάλεσαν εξάλλου τους κατοίκους πολλών συνοικιών του δήμου Οσπιταλέτ ντε Λιοβρεγάτ στα περίχωρα της Βαρκελόνης, όπου τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται, να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Στη ζώνη της Λέριδα, η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται κυρίως για μετάβαση στον χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό ή άθληση μεταξύ των μελών του ίδιου νοικοκυριού. Σχεδόν 160.000 ανθρώπους αφορούν τα μέτρα αυτά. Η ζώνη αυτή είχε ήδη απομονωθεί από την υπόλοιπη περιφέρεια στις 4 Ιουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση αρνείται ωστόσο να μιλήσει για «κατ΄οίκον περιορισμό», με τα μέτρα αυτά να είναι λιγότερο περιοριστικά από το εξαιρετικά αυστηρό lockdown που κηρύχθηκε στην Ισπανία στην κορύφωση της πανδημίας.

«Οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν για περπάτημα, άθληση, όλα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, όχι μόνο τα καταστήματα πώλησης βασικών ειδών», δήλωσε χθες, Τρίτη, η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Μεριτζέλ Μπουντό.

Τα μέτρα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο ενός μπρα-ντε-φερ με τη δικαιοσύνη. Μετά την αρχική ανακοίνωσή τους την Κυριακή, το δικαστήριο της Λέριδα τα ανέστειλε, αναγκάζοντας την περιφερειακή κυβέρνηση να εγκρίνει ένα διάταγμα παρακάμπτοντας τη δικαστική απόφαση.

Τελικά το ίδιο δικαστήριο ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι δίνει το πράσινο φως για 15 ημέρες, απαιτώντας από τις περιφερειακές αρχές να ενημερώνουν τακτικά για την εξέλιξη της επιδημίας.

Η περιφέρεια της Καταλονίας, μία από τις πιο πλούσιες και πιο πολυπληθείς της χώρας, ανησυχεί για την πρόσφατη εμφάνιση αρκετών εστιών μόλυνσης, κυρίως στον δήμο Οσπιταλέτ ντε Λιοβρεγάτ στα περίχωρα της Βαρκελόνης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση «συνέστησε» στους κατοίκους τριών συνοικιών της πόλης αυτής των περίπου 260.000 κατοίκων να βγαίνουν από σήμερα από τα σπίτια τους μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Με περισσότερους από 28.400 θανάτους, η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν πιο πολύ από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Περισσότερες από 120 εστίες μόλυνσης είναι αυτή τη στιγμή ενεργές στη χώρα, γεγονός το οποίο ώθησε αρκετές περιφέρειες όπως η Καταλονία, οι Βαλεαρίδες και η Ανδαλουσία, να ενισχύσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μάσκας που πρέπει να φοριέται ανά πάσα στιγμή, υπό την απειλή προστίμου, στον δρόμο και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ακόμη και όταν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:55