search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:33
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση ψάχνει ένα καλό νέο – Απευκταίο σενάριο η καθυστέρηση δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2134
16-7-2020
18.07.2020 03:00
xrys-1.jpg

 

Ένα γκολ αναζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς το τελευταίο διάστημα έχει υποχρεωθεί να παίξει πολλή άμυνα, ενίοτε δε και, τη λεγόμενη στα ποδοσφαιρικά στέκια, «άμυνα πούλμαν». Η αλήθεια είναι ότι παρά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τα πράγματα δεν δένουν ακριβώς και πολύ καλά, αντιθέτως οι πιέσεις που ασκούνται είναι και πολλές και προερχόμενες από διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναζητά ένα καλό νέο το οποίο θα μπορούσε να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους, οι οποίοι βλέπουν με ανησυχία να εξελίσσεται ένα δύσκολο καλοκαίρι και ανησυχούν για έναν ακόμα… ζόρικο χειμώνα. Έτσι, και φυσικά αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινείται ούτε αποφασίζει με ρυθμούς που να επιτρέπουν αισιοδοξία σχετικά με γρήγορη λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει μετατραπεί σε άλλο ένα ευρωπαϊκό «γεφύρι της Άρτας», στρέφει το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο. Ελπίζοντας αν όχι σε «λευκό καπνό», τουλάχιστον σε ένα πρώτο προσάναμμα που, μέχρι το φθινόπωρο, θα μπορέσει να μετατραπεί σε μια κανονική απόφαση και σε χρήματα που θα «αιμοδοτήσουν» την ελληνική οικονομία. 

Λεφτά με όρους
Βέβαια δοθέντων των αντιρρήσεων που έχουν εκφραστεί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο από τις πιστώτριες χώρες, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αν αυτοί έχουν έντονα μνημονιακό χαρακτήρα η κυβέρνηση και το Μαξίμου γνωρίζουν ότι δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τους πολίτες. 
Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη ότι μόλις έναν χρόνο νωρίτερα η Ελλάδα ήταν εκτός μνημονίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι έμοιαζε να είχε σταθεροποιήσει την οικονομία, παράλληλα φρόντιζε, στο πλαίσιο του δυνατού, να «σπρώχνει» και κάποια χρήματα προς τους πολίτες (από τα «ματωμένα» πλεονάσματα για τα οποία την κατηγορούσε η τότε αντιπολίτευση), τα οποία μετατρέπονταν σε κατανάλωση δίνοντας ανάσες στην αγορά. 

Προφανώς η δικαιολογία της πανδημίας της Covid-19 και της οικονομικής κρίσης που αυτή προκάλεσε είναι «νόμιμα» επιχειρήματα για την κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι νέα υπερβολική πίεση στα οικονομικά των πολιτών δεν θα δώσει στην κυβέρνηση μεγάλα περιθώρια ανοχής. 
Στο πλαίσιο αυτό οι ελπίδες (καθώς μόνο για κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να μιλάει) της κυβέρνησης όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι: 
• Να υπάρξει επιτέλους μια απόφαση για ένα ζήτημα που ήδη σέρνεται αρκετά χωρίς να έχει καταλήξει σε κάτι οριστικό. 
• Η απόφαση αυτή να είναι κατά το δυνατόν ευνοϊκή για την Ελλάδα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για την ενίσχυση της οικονομίας να έχει τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων του ESM όπως απαιτούν οι βόρειοι, καθώς τα δάνεια θα φέρουν… μνημόνιο light, όπως έχει χαρακτηριστεί. 
• Η εκταμίευση των χρημάτων να γίνει έγκαιρα και όχι με τους γνωστούς ευρωπαϊκούς ρυθμούς ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει πριν η κρίση προκαλέσει μεγάλες και μη αναστρέψιμες ζημιές στην οικονομία. 

Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός το τελευταίο διήμερο είχε τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής αλλά και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, όσο και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση θα είναι επί του παρόντος τουλάχιστον να μετατεθούν οι όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι χρήματα από το Ταμείο δεν πρόκειται να μπουν στη χώρα πριν από το τέλος του χρόνου, όταν και οι συνέπειες της κρίσης θα είναι κάτι παραπάνω από ορατές. 

Η Άγκυρα έχει την μπάλα 
Και μέσα σε όλα η κυβέρνηση καλείται να δει τι μπορεί να κάνει με τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ειδικά μετά τις αποφάσεις του Ερντογάν, ο οποίος «χτίζει» μεθοδικά το παιχνίδι στο γεωπολιτικό τερέν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να στείλει το «Γιαβούζ» για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 18 Ιουλίου και για έναν μήνα. 
Το πρόβλημα του Μητσοτάκη έγκειται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας σε πρακτικό επίπεδο αλλά αντιθέτως αρκούνται σε λεκτικές καταδίκες. Καταδίκες οι οποίες ωστόσο μικρή σημασία έχουν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι αντίστοιχες κυρώσεις που θα έκαναν την Άγκυρα να είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της. 

«Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μαξίμου. 
Μάλιστα, η χλιαρή (για να το θέσουμε κομψά) αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ευχολογικού ύφους δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ προβληματίζουν την Αθήνα, η οποία μάλιστα με αμήχανο τρόπο παραδέχθηκε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί τι συζητήθηκε αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συνάντηση εν κρυπτώ στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τη συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εξ’ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων». 
Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας που «τρέχει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν αυτή η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άρα, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». 

Πίεση εξαιτίας κορωνοϊού
Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας της Covid-19 μετά το σταδιακό άνοιγμα της χώρας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι εξελίξεις αυτές, αν και μάλλον αναμενόμενες, δημιουργούν πολλαπλούς πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και Μαξίμου καθώς: 
– Η αύξηση των κρουσμάτων – εισαγομένων και μη – ξεθωριάζει το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας αφού μόλις ήρθη το lockdown ο κορωνοϊός έκανε απειλητικά την εμφάνισή του στη χώρα μας. 
– Η συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων, ακόμα και αν αυτά είναι χαμηλής έντασης, θα προξενήσει σοβαρή ανησυχία αλλά και εκνευρισμό σε έναν πληθυσμό που αν μην τι άλλο επέδειξε ατσάλινη πειθαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας.
– Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς η τουριστική κίνηση στη χώρα να έχει κορυφωθεί έστω και με δεδομένα… κορωνοϊχρονιάς, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει αλλά και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποτραπεί μια εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα. 
– Και μόνο το γεγονός ότι ελάχιστες ώρες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εμπορικά κέντρα υπάρχουν εισηγήσεις για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (πέραν της λογικής αυτής της εισήγησης) αποτελεί σαφές πισωγύρισμα για την κυβέρνηση το οποίο πλήττει σοβαρά το αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας. 

Για την ώρα η… «προφητεία» του Νίκου Χαρδαλιά ότι αν τον ξαναδούμε στις τηλεοράσεις μας μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα πράγματα δεν θα είναι καλά, δεν φαίνεται να υλοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε έκτακτες συσκέψεις για το θέμα του κορωνοϊού δίνοντας την αίσθηση της εντεινόμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις.
Ωστόσο η παραδοχή του Βασίλη Κικίλια ότι η κυβέρνηση ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση του lockdown, αν και απολύτως λογική, δεν ηχεί και τόσο καλά στα αυτιά των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι θυσίες τους ίσως και να πήγαν χαμένες. «Καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28