search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:38
MENU CLOSE

Αμηχανία αλλά και προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοξική ατζέντα ΝΔ

21.07.2020 07:56
5035261.jpg

 

Με εξώδικο και μήνυση που στρέφεται κατά της «Καθημερινής της Κυριακής» απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη στο δημοσίευμα για το Μάτι το οποίο χαρακτηρίζει «συκοφαντικό» και «ψευδές», ενώ η μήνυση στρέφεται και «κατά παντός υπευθύνου», που όπως υποστηρίζεται παραπέμπει στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ο τελευταίος , στη συνομιλία του με τον αξιωματικό του σώματος και πραγματογνώμονα για την πυρκαγιά στο Μάτι Δημήτρη Λιότσο που παρουσιάζει η εφημερίδα, προτρέπει σε «θάψιμο» της υπόθεσης, επικαλούμενος εντολές της υπουργού και κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμπλέκει σε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για την τραγωδία τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια η Γραμματέας στην συνέντευξή της χθες στο Mega, η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και όχι ονομαστικά κατά του Β. Ματθαιόπουλου καθώς η δικαιοσύνη καλείται να ταυτοποιήσει τους «φερόμενους» συνομιλητές με τα πρόσωπα που αναφέρονται στο δημοσίευμα, εν ολίγοις σε αυτή τη φάση δεν αναγνωρίζεται η γνησιότητα του ηχητικού, αυτή θα την κρίνει η σχετική πραγματογνωμοσύνη.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός και εκτός από την αμηχανία – στον ορίζοντα, με την εισαγγελική παραγγελία και το άνοιγμα της δικαστικής διερεύνησης για το Μάτι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και για Προανακριτική –  επικρατεί και ο προβληματισμός για το ποια είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στην τοξική ατζέντα της ΝΔ, ενώ υπάρχει σε ορισμένους και το ερωτηματικό αν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, «αποκαλύπτουν» και σχέδιο για πρόωρες.

Μετά την νομική αντίδραση Γεροβασίλη το ζήτημα που αντιμετωπίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που πρέπει να τηρήσει πολιτικά. Η αμηχανία είναι εμφανής, καθώς είναι το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας Παππά – Μιωνή και τις καταγγελίες Καλογρίτσα. Οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος στην καλύτερη των περιπτώσεων δημιουργούν απλώς εντυπώσεις ,στη χειρότερη θέτουν ερωτήματα για πτυχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν φόβοι να μην συμπαρασυρθεί ολόκληρο το κυβερνητικό το έργο της περιόδου 2015 – 2019.

Η βασική γραμμή άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι επί των ημερών του δρούσε ένα εκτεταμένο παρακρατικό δίκτυο με άκρες στην σημερινή κυβερνητική παράταξη η οποία σήμερα αξιοποιεί το σχετικό υλικό για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, πλήττοντας έτσι όμως και την ίδια τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γυρίσει την ατζέντα στην οικονομία και την κυβερνητική διαχείριση της νέας κρίσης, προσάπτοντας καταρχάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το μέγεθος της προβλεπόμενης ύφεσης  είναι έργο της κυβέρνησής του και δεν οφείλεται στην πανδημία.

Παράλληλα, επιχειρεί να κρατήσει ψηλά το σκάνδαλο Νοβάρτις, τη δίωξη στην Εισαγγελέα Τουλουπάκη, ενώ προηγουμένως, μπήκε στον πειρασμό να παίξει στο γήπεδο των «αποκαλύψεων» μέσω ηχητικών (κοριός της ΕΥΠ), με το θέμα για το κύκλωμα με πολιτικούς, δικαστικούς, κλπ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και υπόθεση παιδεραστίας.

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Βουλής, με το ήπιο ύφος αντιπολίτευσης που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας εντός της καραντίνας να αποτελεί πλέον οριστικά παρελθόν.

«Τροχιοδεικτική» η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική

Στην πράξη, πάντως, μέχρι στιγμής οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν «αναιμικές», ενώ είναι φανερή η δυσκολία πολιτικής ανασύνταξης πολλώ δε μάλλον που βρίσκεται σε προσυνεδριακή περίοδο – συσπειρώνεται μεν αλλά δεν υπάρχει κλίμα αυτοπεποίθησης. Επιπρόσθετα, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθηλωμένο στο ψυχολογικό όριο του 20%, πολύ κάτω από το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη πιο κάτω από τα ποσοστά της ΝΔ.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με την πολιτική ατζέντα και κυρίως με την οικονομία, ενδεχομένως απαντήσεις να δώσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πόρισμα της Προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Από τη μία η συζήτηση εκ των πραγμάτων σηκώνει αντιπαράθεση στο επίπεδο των σκανδάλων, από την άλλη θα έχει προηγηθεί και η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης , όπου η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αποτυχία να διεκδικήσει  ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία. Το πιθανότερο πάντως είναι, πως είτε έτσι είτε αλλιώς η εμφάνιση Τσίπρα θα είναι σε ύφος «σκληρό ροκ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42