search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:28
MENU CLOSE

Αναζητά βαλβίδα εκτόνωσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2138
13-8-2020
13.08.2020 03:00
mitsotakis_8-2.jpg

 

Δήλωση απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Διάλογος μόνο χωρίς εκβιασμούς

«Το θερμό καλοκαίρι του Κυριάκου Μητσοτάκη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της περιόδου που διανύουμε, η οποία καταρρίπτει το δημοσιογραφικό κλισέ ότι ο Αύγουστος δεν παράγει ειδήσεις. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σεργιανίζει εντός ελληνικής υφαλοκρυπίδας, κινούμενο προσεκτικά στα όρια οριοθέτησης της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ενώ τμήματα του ελληνικού και του τουρκικού στόλου γεμίζουν ασφυκτικά με την παρουσία τους στον θαλάσσιο χώρο;

Η αποκωδικοποίηση του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι εμπεριέχει τρία σαφή μηνύματα. Αποδέκτες; Ο ελληνικός λαός, ο «σουλτάνος» Ερντογάν αλλά και ο διεθνής παράγοντας που τόσο προσβλέπει η Ελλάδα σε αυτόν. Με μια επισήμανση μάλιστα, ότι το μήνυμα Μητσοτάκη ακολούθησε την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου μια ημέρα νωρίτερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», ήταν η σαφής προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας που έχω και εγώ» είπε ο Μητσοτάκης για την τουρκική επιθετικότητα.

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης: «Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας».

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου». Ο Μητσοτάκης πρόσθεσε μάλιστα πως «η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου».

Εξηγώντας τη βεντάλια των κινήσεων της ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός είπε πως «παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια». Και υπογράμμισε: «Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία».

Προς τούτο μάλιστα, αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπνέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης και Σίσι, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ότι ο Μητσοτάκης στο μήνυμά του τόνισε ότι «προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην σνατολική Μεσόγειο».

Διεθνές ζήτημα

Όπως συνέβη και με τον Έβρο, τις προηγούμενες εβδομάδες η κυβέρνηση σχεδόν θριαμβολογούσε για την αποτρεπτική ελληνική ισχύ (και για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της) που είχε ως αποτέλεσμα το τουρκικό «Oruc Reis» να μην βγει ποτέ στις δεσμευμένες με Navtex περιοχές ώστε να γίνει διάλογος, σύμφωνα με τους Τούρκους υπουργούς.

Στη συνέχεια η Ελλάδα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε ότι ο διάλογος σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών είναι εφικτό να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο. Αυτό, βέβαια, πριν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο και πριν από το μεγάλο «μπαμ» ξανά με το σεισμογραφικό της Τουρκίας, που αυτή τη φορά βγήκε από το λιμάνι, σε μια περίοδο μάλιστα που για 48 ώρες ήταν δεσμευμένες περιοχές του Αιγαίου από την Τουρκία για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το ενδιαφέρον, πέραν όλων των άλλων, είναι η εμπλοκή της Γερμανίας στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, λίγο πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που είχε ως θέμα την Τουρκία, με το μυστικό ραντεβού στο Βερολίνο για τον Ιμπραήμ Καλίν, τον porte-parole του Ταγίπ Ερντογάν, ή επισήμως τον εκπρόσωπο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελας Μέρκελ Γιαν Χέκερ.

Στην προηγούμενη κρίση με το «Oruc Reis» η γερμανική καγκελαρία επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρέμβαση Μέρκελ ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ενώ, στην παρούσα φάση, επισήμως το Βερολίνο ζητά διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, τον οποίο, επισήμως τουλάχιστον, πριν από μερικές ημέρες ο Νίκος Δένδιας τον απέρριπτε εάν επρόκειτο να έχει ανοιχτή ατζέντα («επί παντός επιστητού» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε σε αρκετές συνεντεύξεις).

Εν ολίγοις, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι επιλογή του Μαξίμου στην παρούσα φάση είναι τα ελληνοτουρκικά να αναχθούν σε διεθνές ζήτημα, με άγνωστο μέχρι στιγμής ρόλο για την Άνγκελα Μέρκελ. Οι πολιτικοί χειρισμοί της Αθήνας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο, με το ερώτημα τώρα να είναι κατά πόσο τελικά η κίνηση αυτή «συμφέρει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που – όπως έχει φανεί ήδη σε Συρία και Λιβύη – διεκδικεί για την Τουρκία τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης.

Προς το παρόν, πάντως, στο εσωτερικό η αντιπολίτευση επιλέγει την «αφωνία», είτε για να μην δυναμώσει και άλλο τον πόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε και για να αποδυναμώσει την κυβέρνηση εκ δεξιών. Ήδη η «σκληρή» πτέρυγα της Ν.Δ., όπως λέγεται, δεν βλέπει με καλό μάτι τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και σίγουρα δεν θα χειροκροτήσει μια συμφωνία με την Τουρκία που θα προβλέπει (συν)εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Διπλωματικός πυρετός

Η επιλογή της Αθήνας να αναγάγει τα ελληνοτουρκικά σε ζήτημα της διεθνούς γεωπολιτικής σκακιέρας έφερε ως αποτέλεσμα να συγκληθεί εκτάκτως αύριο Παρασκευή το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 3.00 το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη Μητσοτάκη – Δένδια την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, αύριο Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει έκτακτη συνάντηση στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Κάνοντας λόγο για παραβατικότητα της Τουρκίας ο Δένδιας, σε δήλωση του, τόνισε πως η Άγκυρα «απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, στη δήλωση του, διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας τις τελευταίες ημέρες έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Δένδιας συναντήθηκε επίσης και με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

Μάλιστα, την πλήρη υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε το Ισραήλ. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση σε ανακοίνωση της, που δημοσίευσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. «Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μπαράζ επαφών

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. «Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στολτενμπεργκ. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Παράλληλα, ο Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:27