search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:36
MENU CLOSE

Πολεοδομική βόμβα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2138
13-8-2020
14.08.2020 03:00
oikopedo.jpg

 

Απειλή για τους ιδιοκτήτες πολύ μικρών οικοπέδων εκτός σχεδίου

«Τσουνάμι» αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων μικροϊδιοκτησιών προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με μηχανικούς που γνωρίζουν καλά το θέμα, η κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων (ύστερα από δύο χρόνια) οδηγεί στην απομείωση της αξίας των χωραφιών και των οικοπέδων μικρού μεγέθους (δηλαδή 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στο 80% της χώρας.

Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «πολεοδομική» βόμβα, που μόλις ενεργοποιηθεί θα… τινάξει στον αέρα την περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών.

Με βάση το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τ.μ. θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να βγάλουν οικοδομική άδεια. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να χτίσουν.

Την ίδια ώρα δεν απαγορεύονται οι συνενώσεις οικοπέδων για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες (και όχι μόνο). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα μέσα στην επομένη διετία να βγάλουν οικοδομική άδεια θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Έτσι οι μεγάλοι (ιδιοκτησιακά) θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, ενώ οι άλλοι δεν θα μπορούν ούτε να αξιοποιήσουν οικονομικά την περιουσία τους – για παράδειγμα να δημιουργήσουν μια μικρή οικογενειακή ξενοδοχειακή μονάδα.

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με το προαναφερόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος τα μέχρι τώρα οικόπεδα πέριξ των οικισμών και πάνω σε δρόμους μετατρέπονται σε χωράφια! Δηλαδή για πολλά από αυτά (δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το πόσα εκατομμύρια ιδιοκτησίες επηρεάζονται) η μόνη νόμιμη χρήση θα είναι η αγροτική, αλλά, εξαιτίας του μικρού μεγέθους, και αυτή θα είναι ασύμφορη…

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο εισέρχεται για πρώτη φορά ως κανόνας στις εκτός σχεδίου περιοχές και η συνένωση οικοπέδων για τη δημιουργία μεγαλύτερων οικοπέδων που μπορούν να υποδεχτούν, όπως προαναφέρθηκε, τουριστικές κυρίως επενδύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εταιρείες real estate εξετάζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω από κάποια μεγάλα οικόπεδα και τις πέριξ μικροϊδιοκτησίες.

Η αρχική σκέψη – σχεδιασμός ήταν να γίνουν μεν βήματα για τον περιορισμό της άναρχης δόμησης, χωρίς να αφαιρεθούν εν μια νυκτί δικαιώματα δόμησης που έχουν προκύψει νομίμως στο 80% του ελληνικού χώρου και για εκατομμύρια πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως, πέρα από την κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων, το προαναφερόμενο νομοσχέδιο προβλέπει για την εκτός σχεδίου δόμηση μείωση του συντελεστή δόμησης (κατά μέσον όρο) 10% και καταβολή επιπλέον 5% για κάθε εκτός σχεδίου άδεια στο Πράσινο Ταμείο. Επιπλέον προβλέπει ενεργοποίηση της μεταφοράς δόμησης, αλλά και την επιτάχυνση των οικοδομικών αδειών με την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30