search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:21
MENU CLOSE

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων: Η πιο λαμπερή διοργάνωση κλασικής μουσικής του Αιγαίου για ακόμη μια χρονιά στη Σύρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2138
13-8-2020
16.08.2020 03:00
kyklades.jpg

 

Η πιο λαμπερή διοργάνωση κλασικής μουσικής σε όλο το Αιγαίο επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά στη Σύρο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων φιλοξενείται για 16η φορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων δίνοντας το δυναμικό «παρών» με δυο συναυλίες που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Αυγούστου σε υπαίθριο χώρο.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας της Covid-19, το φεστιβάλ θα παρέχει τη δυνατότητα προβολής των δράσεών του μέσω διαδικτύου, σε παγκόσμια εμβέλεια, με τη διαδικτυακή αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων εκτελέσεων σπουδαίων έργων του Beethoven, που πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με τον φορέα (παραγωγής Ιουλίου 2020 του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων).

Με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven (1770-1827), το φεστιβάλ αφιερώνει, φέτος, τη 16η του διοργάνωση στον σπουδαίο συνθέτη που άφησε ιστορία στον χώρο της μουσικής.

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν αρκετά εμβληματικά έργα του, με τη συμμετοχή συνόλων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων 12μελής ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από μουσικούς της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τη σολίστ πιάνου Αλεξία Μουζά – Αρένας, τον σολίστ βιολιού Γιάννο Μαργαζιώτη, καθώς και τον μαέστρο Νίκο Χαλιάσα.

Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων φέρνει κοντά παγκοσμίου φήμης σολίστες και σύνολα, προσφέροντας μουσική δωματίου διεθνούς επιπέδου, ενώ παρουσιάζει masterclasses και συναυλίες σε ένα ευρύ κοινό από όλον τον κόσμο, αναδεικνύοντας την τέχνη της κλασικής μουσικής.

Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 2004 και έκτοτε, διοργανώνεται από το Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής ΑΜΚΕ, υπό την οργανωτική επιμέλεια των μελών του Φώτη Καραγιαννόπουλου και Κώστα Φωτόπουλου, του Γιώργου Φουφόπουλου και του Γιάννου Μαργαζιώτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννος Μαργαζιώτης

Διοργάνωση – παραγωγή: CMN Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 | Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία, Ώρα έναρξης: 21.00

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Πρόγραμμα

Beethoven, L.V. (1770 – 1827): Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18

Mozart, W. A. (1756-1791): Romanza (Andante) από τη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» σε σολ μείζονα Κ. 525

Gershwin, G. (1898-1937): «I’ve got rhythm»

Gade, J. (1879-1963): Jalousie, «Tango Tzigane»

Gershwin, G.: «The man I love»

Dvořak, A. (1841-1904): Finale (Vivacema non troppo) από το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε φα μείζονα, Έργο 96 («Αμερικάνικο»)

Οι συναυλίες στην Έπαυλη Τσιροπινά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μεγάλη αίθουσα δοκιμών Εθνικής Λυρικής Σκηνής

12μελής ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από μουσικούς της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΟΛΣ)

Σολίστ: Αλεξία Μουζά-Αρένας, πιάνο | Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί
Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας

Πρόγραμμα

Beethoven, L.V. (1770 – 1827):
Κονσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, Έργο 37 (μεταγραφή Lahner)
Romanceαρ. 1 για βιολί και ορχήστρα σε σολ μείζονα, Έργο 40
Romanceαρ. 2 για βιολί και ορχήστρα σε φα μείζονα, Έργο 50

Τη 12μελή ορχήστρα δωματίου της ΟΛΣ αποτελούν:

Α’ Βιολιά: Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Νίκος Καραγιάννης, Ντόριαν Ιντρίζι | Β’ Βιολιά: Στέλλα Καρυτινού, Ευγένιος Ζιμπάι, Καλλιόπη Μητροπούλου | Βιόλες: Ηλίας Σδούκος, Στέλιος Παπαναστάσης, Κρυσταλία Γαϊτάνου | Βιολοντσέλα: Ρενάτο Ρίπο, Μαρίνα Κολοβού | Κοντραμπάσο: Χρήστος Κομισόπουλος

Μεγάλη αίθουσα δοκιμών Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Πρόγραμμα

Beethoven, L.V. (1770 – 1827):
Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 3 από τα «Κουαρτέτα Ραζουμόφσκι», Έργο 59
Grosse Fuge για κουαρτέτο εγχόρδων, Έργο 133

Η μαγνητοσκόπηση των ανωτέρω έργων λαμβάνει χώρα στη μεγάλη αίθουσα δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της ΕΛΣ.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Σύρος Πολιτισμός, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Blue Star Ferries και σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/312359/1536/23-06-2020), σημειώνεται ότι:

  • Ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν είναι συγκεκριμένος και δεν θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης δελτίων εισόδου στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο. Μετά την έναρξη της εκδήλωσης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.
  • Ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων έχει οριστεί το γήπεδο του Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία, απ’ όπου ο κόσμος θα προσέρχεται στον χώρο της εκδήλωσης, διασχίζοντας πεζή τον εσωτερικό χώρο του Κέντρου.

INFO

Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

Είσοδος ελεύθερη με υποχρεωτική έκδοση ατομικού δελτίου εισόδου

Περισσότερες πληροφορίες / Κρατήσεις: www.festivalcyclades.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:21